In Drenthe vindt driekwart van de mensen (76%) dat armoede in Nederland voorkomt. Landelijk is dat tweederde (68%). Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 28.000 mensen, onder wie 950 uit Drenthe. De Drenten in het onderzoek zijn het meest pessimistisch. In Zuid-Holland meent 63 procent dat armoede in Nederland voorkomt.

Dat juist zo’n grote groep Drenten armoede een probleem vindt is opvallend, omdat volgens het CBS het armoederisico in Drenthe het kleinst is. De provincies Zuid-Holland en Groningen telden in 2011 met bijna 14 procent juist het hoogste aandeel minderjarige kinderen met een risico op armoede.

In elke provincie vindt een meerderheid dat iemand die in zijn eerste levensbehoeften kan voorzien, dus die een woning, eten en kleding heeft, nog steeds arm kan zijn.

Kabinet doet te weinig

Volgens de meeste deelnemers doet het kabinet te weinig om armoede in Nederland te bestrijden (landelijk 61%), en is het een goede zaak dat Cordaid armoede in Nederland gaat bestrijden (landelijk 71%).

Bekijk hieronder de uitslag per provincie.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 27.920 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 29 t/m 17 augustus 2013.

Regionale peilingen worden gehouden onder het EenVandaag Opiniepanel. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

De uitslag van de regionale peilingen zijn gecorrigeerd naar samenstelling van de provinciale bevolking en representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.