Na 24 jaar is zij is de eerste die op de olympische springplank staat voor Nederland. Aanstaande vrijdag verdedigt ze die eer. Schoonspringer Uschi Freitag (26) komt uit op de 3 meter plank, en heeft veel moeten overwinnen om er te kunnen staan.

Een nekbreuk op haar twaalfde waarbij ze ternauwernood aan de dood is ontsnapt. Een depressieve periode in 2012 omdat de Olympische Spelen in Londen net aan haar voorbij gingen. Ze kwam toen nog uit voor Duitsland. Het waren zware tijden, maar de liefde voor het schoonspringen overwint het uiteindelijk. 

Uschi Freitag is ongeveer op de springplank opgegroeid. Vanaf haar vijfde springt ze wedstrijden. Schoonspringen is alles voor haar.

”Het is een sport waarbij je elegant en krachtig moet zijn. Durf en passie moet hebben, plankritme.. Zodra ik van de plank afspring is er niks anders meer. Heb ik een soort vrijheid.”

Familiesport

Ze heeft het niet van een vreemde. Haar Duitse vader Lothar en Nederlandse moeder Lucie zijn allebei schoonspringers. Haar ouders hebben elkaar in een trainingsbad in Aken leren kennen. Uschi’s moeder springt nog steeds en hoort in haar leeftijdcategorie tot de besten van de wereld.

Haar ouders zijn haar grootste fans en grootste voorbeelden, maar hebben ook grote offers gebracht. Niet alleen hebben ze Uschi van jongsaf aan overal naar toe gebracht, nog steeds betalen ze haar honderden euro’s in de maand zodat Uschi  in het Nationaal Zwemcentrum in Eindhoven kan trainen. Zo’n 30 uur per week. Ze woont thuis en rijdt dagelijks heen en weer vanuit Maastricht. 

Schoonspringen word financieel niet ondersteund door NOC-NSF. Sporters moeten alles zelf betalen. 

Nu doet ze mee in Rio, als enige schoonspringer uit Nederland. Na 22 jaar hard trainen staat ze er: de kroon op haar werk. 

Verslag: Gerie de Jong

Redactie: Josefin Hoenders

Camera: Leon Mennens

Geluid: Thanassis Pliakis

Montage: Stijn Broekhof


Paspoort

Naam: Uschi Freitag
Sport: Schoonspringen
Onderdeel: 3-meterplank
Woonplaats: Maastricht
Leeftijd: 26 jaar
Lengte: 1.68 m
Gewicht: 67 kg
Vereniging: De Dolfijn
Site: Uschifreitag.com


Belangrijkste concurrenten: 
3 meter Synchroon: Duitsland en Mexico
3 meter: Yan Yee Ng (Maleisië)
Olena Fedorova (Oekraïne) 
Anastasiia Nedobiga (Oekraïne)


Medailles:        
EK 2012
3-meter plank: Zilver
3-meter synchroon: Brons        
 

Tijuana 2012    
-3-meter synchroon: Brons


Download

Download