De halve wereld reisde hij af voor zijn sport. Canada, Japan, Amerika en Rusland. Sjinkie is er geweest. Tien gouden medailles en een wereldrecord heeft hij al op zak, maar het lijkt de nuchtere Fries niet veel te deren.

Thuis in het Friese Bantega is hij het gelukkigst. Wat er voor Sjinkie namelijk echt toe doet is zijn gezin, zijn kinderen en zijn familie. Zij die er altijd zijn: in de schaduw van goud.  Ondanks zijn grote talent en geboekte successen praat Sjinkie thuis niet veel over zijn sport. “Hij zal er nooit mee te koop lopen of erover opscheppen”, zegt zijn vriendin Fenna. Thuis is Sjinkie vooral vader en echtgenoot. “We waren al jong samen dus ik ben met Sjinkie meegegroeid in zijn sport. Veel sporters zijn alleen maar gefocust met die sport bezig maar zo is Sjinkie niet. Hij zal zijn gezin nooit op de tweede plaats zetten", vult Fenna aan.   

Maar op het ijs komt de ware sportman in Sjinkie toch altijd weer boven drijven. Als kind al was Sjinkie erg fanatiek en hij kon ook ontzettend driftig zijn. “Hij heeft wel eens dingen gedaan die echt niet door de beugel konden en dat doet hij nu nog wel eens”, zegt zijn moeder. Tijdens het EK in 2014 stak hij uit onvrede zijn middelvinger op. Het kostte hem de bronzen plak en hij werd teruggeplaatst naar een vierde plek. 

Autocross

De achterkleinzoon van een Chinese migrant die voor de oorlog naar Nederland kwam om pinda’s te verkopen, sleutelt in zijn vrije tijd het liefst aan crossauto’s. Die Chinese voorvaderen zijn ook verantwoordelijk voor zijn naam. Sjinkie is vernoemd naar zijn oom Sjing Ting, die op 18-jarige leeftijd om het leven kwam bij een brommerongeluk.         

Onder zijn ouderlijk huis in Bantega, Sjinkie en zijn vriendin wonen boven, ouders beneden, staat de Subaru Impreza waar hij iedere dinsdagavond aan sleutelt. Met jeugdvriend Jan Haisma prepareert hij de wagen voor het NK-autocross. Dat is namelijk een andere passie van de schaatser.

 

De garage staat vol met bankwerkmachines en alles wordt door Sjinkie zelf geprepareerd. Hij maakt er zelfs zijn eigen schaatsonderdelen onder de naam Sjinkie Custom Parts, om de kromming van schaatsijzers te meten. Voor zijn schaatscarrière werkte hij bij Philips in Drachten, waar hij mallen maakte voor scheerapparaten maar zijn talent voor het shorttracken werd opgemerkt door jeugdcoach Kosta Poltavets. “Wij hadden tot die tijd nog nooit van shorttrack gehoord”, zegt Liesje Knegt, de moeder van Sjinkie. 

Medailles

  • Olympische Spelen Pyeongchang (2018): Zilver op 1500 m 
  • Olympische Spelen Sochi (2014): Brons, eerste Nederlandse olympische shorttrack medaille ooit;
  • Wereldkampioenschap Montreal (2014): Goud op 5000m relay (aflossing) ;
  • Wereldbekerklassement shorttrack (2015): Zilver op 1000m individueel;
  • Wereldkampioenschap Moskou (2015): Goud (Enige Nederlander naast Peter van de Velde, 1988) ;
  • Wereldbekerklassement shorttrack Salt Lake City (2016): Goud op 1500m en wereldrecord van 2.07,943.

Over In de Schaduw van Goud

Op het podium is geen plek voor hen, maar in de schaduw van goud staan ze klaar. Doorzetters die hun leven omgooiden om hun zoon of dochter te laten triomferen. In EenVandaag drie Olympische atleten en hun familie, die er altijd is: In de schaduw van goud.

EenVandaag volgt drie topatleten die deze weken druk bezig zijn met de kwalificaties om ook in Pyeongchang terecht te komen: schaatsster Irene Schouten, shorttracker Sjinkie Knegt en snowboardster Cheryl Maas. 

Kijk hier de aflevering van Cheryl Maas.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.