Het hoofdgebouw van de Telegraaf is vannacht rond 4.00 uur binnengereden door een busje. De politie vermoedt dat het om een aanslag gaat. Het is niet de eerste keer dat het pand van de 'wakkerste krant van Nederland' wordt aangevallen. Op 14 juni 1966 richtte de woede van een groep bouwvakkers zich op de krant. “Het was het heftigste wat ik ooit heb meegemaakt,” vertelt Karina Wolkers, die erbij was.

Samen met haar man, schrijver Jan Wolkers, was ze erbij toen relschoppers in 1966 het hoofdgebouw van De Telegraaf bestormden. De bouwvakkers waren in eerste instantie niet boos op de krant, maar op de politie. Werklieden die niet aangesloten waren bij de vakbond kregen namelijk 2% minder vakantiegeld uitgekeerd dan collega's die wel bij de vakbond zaten. Toen ze hiertegen protesteerden, greep de politie keihard in.

Dodelijk slachtoffer

“Demonstranten werden geslagen en er werd zelfs geschoten, maar ook toevallige voorbijgangers pakte de politie keihard aan,”  herinnert Wolkers zich nog. Er valt zelfs een dodelijk slachtoffer, Jan Weggelaar. Nadat hij diverse keren geslagen is door de politie stortte hij ten aarde.

Wanneer De Telegraaf de volgende ochtend schrijft dat Weggelaar stierf doordat hij geraakt was met stenen door mededemonstranten is de maat vol voor de bouwvakkers. Aan de Nieuwezijds Voorburgwal, waar het toenmalige hoofdkantoor van de Telegraaf gevestigd is,  ontstaan vechtpartijen. De relschoppers proberen het gebouw binnen te dringen en steken wagens van de krant in brand. Het personeel van de Telegraaf verdedigt zich. Uiteindelijk trekt de menigte naar de Dam.

Regen van terrasstoelen

“Het werd pas echt eng toen de politie zich ermee ging bemoeien. Zij reden met volle vaart over het Damrak heen en kregen een regen van terrasstoelen over zich heen,“ vertelt Wolkers. Het escaleert nog verder: “Agenten trokken zelfs geweren en begonnen in de lucht te schieten. Ik was doodsbang.”

De ongeregeldheden zouden nog enkele dagen aanhouden. De politie zet uiteindelijk traangas in om de gemoederen te bedaren. Zestig burgers raakten gewond, waaronder twintig politiemannen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.