Instappen in een personenvliegtuig zonder piloot of je laten vervoeren door een zelfsturende drone. Het lijkt iets voor ver in de toekomst. Toch wordt er hard gewerkt aan een voertuig dat je zelfstandig door de lucht kan vliegen.

Het Nederlandse bedrijf Avy werkt aan de ontwikkeling hiervan. Patrick Zaman is oprichter van dit bedrijf en combineert de techniek van een drone en een vliegtuig. “Het is een toestel dat verticaal kan opstijgen en landen zoals een drone. Het kan midden in de lucht zweven, maar ook op vleugels vliegen, waarmee je een veel langer bereik hebt. Door deze technieken te combineren, kom je tot iets waarvan ik geloof dat het de toekomst van de luchtvaart gaat worden.”

Overal opstijgen en landen

Het idee is een jaar of vier geleden ontstaan vanuit het tijdschrift 'Zo Zit Dat’. Het magazine had al vergeelde bladzijden toen Zaman het weer eens opensloeg. Een artikel van vroeger ging over de technieken van de toekomst. Alles was al uitgekomen, behalve de vliegende auto. Hij besloot eraan te gaan werken.

Volgens Zaman lost de combinatie van een vliegtuig en een drone om personen te vervoeren, verschillende problemen op. Files zouden geen probleem meer moeten zijn en het toestel zou voor meer bereikbaarheid moeten zorgen. “Het zorgt dat je op plekken kunt komen waar je anders niet kan komen. Op dit moment is luchtvaart afhankelijk van een heel belangrijk element en dat is infrastructuur. Het aanleggen van een start- of landingsbaan is waanzinnig kostbaar. Het kost heel veel tijd en geld en kan vaak op veel plekken niet. Met dit toestel kan je overal opstijgen en overal weer landen.”

Regels blokkeren de techniek

Om het toestel te kunnen gebruiken is er veel geld en tijd nodig. Inmiddels wordt er al wel gevlogen met het toestel, maar nog niet met passagiers. In Afrika worden er op deze manier medicijnen heen en weer gevlogen. “Daarmee kunnen we een aantal kilo meenemen. Ons plan is om de komende paar jaar telkens wat meer kilo mee te nemen, tot je op een gegeven moment in staat bent om mensen te kunnen vervoeren.”

Voordat het voertuig breed inzetbaar is moet er nog wel wat gebeuren. “Als het puur aan de techniek zou liggen zouden we over drie tot vijf jaar kunnen vliegen. Als de regelgeving dat kan bijbenen zou dat fantastisch zijn, maar waarschijnlijk duurt dat nog twee, drie jaar langer.” De regels lopen dan ook achter op technologische ontwikkelingen. “Daar komt bij dat we in een luchtruim zitten waar al jarenlang vliegtuigen en helikopters vliegen. Bijvoorbeeld een traumahelikopters vinden het bijvoorbeeld ook niet fijn dat er veel drones rondvliegen.” Volgens Zaman is er wel steeds meer bereidwilligheid om te veranderen, maar gaan de processen traag.

Zaman verwacht dat elektrische aandrijving ook voor vliegtuigen de toekomst heeft. Nu is het voor een Boeing technisch nog niet haalbaar. ‘’Daar is de batterijtechnologie nog niet geschikt voor, maar voor kleinere toestellen wel. Daar gaat dus de heilige graal inzitten.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.