De manier waarop de huisvesting van Volkert van der G. in Apeldoorn is geregeld, is een voorbeeld voor de aanpak die na de zomer in alle gemeenten moet gelden. Burgemeesters kunnen dan een verzoek van ex-gevangenen om zich te vestigen in principe niet meer weigeren en geven openheid van zaken om de huisvesting in goede banen te leiden. Dat zegt Jacques Niederer namens de Raad voor de Strafrechtstoepassing.

Na de zomer komt er, als het aan de Raad, ligt een bindende code die de terugkeer van ex-gedetineerden en zedendelinquenten beter regelt. Alle 403 gemeenten, de reclassering en het openbaar ministerie moeten de code ondertekenen, vindt Niederer. De Raad voor de Strafrechtstoepassing is de belangrijkste adviseur van de overheid over het beleid rond gevangenen en ex-gedetineerden. Jacques Niederer, tevens burgemeester van Roosendaal, vindt dat de burgemeester van Apeldoorn in de geest van de nieuwe richtlijn heeft gehandeld door snel openheid van zaken te geven. "Dat is noodzakelijk. Als je het niet doet, komt het toch uit, met alle sociale media en mensen die ontzettend op elkaar letten komt het vroeg of laat uit en dan heb je nog meer brokken. Je kunt het beter niet onder de pet houden, maar van tevoren openheid geven en de regie houden."

De Raad werkt met OM en Reclassering achter de schermen aan de nieuwe code. "We zijn as we speak bezig samen met het OM en Reclassering Nl een gedragsregel code op te stellen hoe nu te handelen als je als burgemeester een telefoontje krijgt. Waar moet je op letten als je iemand onderdak geeft. Voorop staat de veiligheid van de samenleving. Daarom is het zo belangrijk dat je niet wordt overvallen, maar tijdig geinformeerd over wie jouw kant uitkomt." 

Als het aan de Raad ligt worden burgemeesters maanden van tevoren worden geinformeerd als er een nieuw verzoek komt. "Zodat je dat met een club van adviseurs goed kunt voorbereiden." Niederer wil af van het circuit dat rond gevoelige zaken elke keer ontstaat. Zoals gebeurde toen zedendelinquent Sytze van der V. zich in Eindhoven wilde vestigen. "Voor je het weet zit je mensen rond te pompen door het land, en loop je aan tegen kort gedingen. De vrijblijvendheid moet eraf. We hebben een collectief gevoelde verantwoordelijkheid. Mensen komen vroeg of laat vrij en moeten dan weer een plek krijgen."