Voor het uitgaan even indrinken in een zuipkeet, thuis of op straat omdat drank in horeca zo duur is. Veel jongeren doen het en veel gemeenten proberen het aan te pakken. De gemeente Hoorn is al vanaf 2007 bezig om het probleem van indrinken aan te pakken via ouders, scholen en sportkantines. Begin van dit jaar werd het zogenaamd 'toegangstijdenbesluit' ingevoerd. EenVandaag praat live vanuit Hoorn met voor- en tegenstanders van deze regel.

De gemeente Hoorn behoort tot de regio met de meeste alcoholgebruikers in heel Europa. Het overmatig drankgebruik veroorzaak niet alleen gezondheidsbeschadigingen bij de jongeren, ook buurtbewoners hebben er last van. Zij zitten niet te wachten op gelal op straat 's nachts. Met het toegangstijdenbesluit wil de gemeente Hoorn het drankgebruik en de overlast op straat aanpakken. De regel houdt in dat cafébezoekers in het weekend niet na twaalven meer de kroeg in mogen. Later dan twaalf uur de stad in, of na twaalven wisselen van café betekent staan voor een dichte deur. Een jaar lang wil de politiek kijken of met deze regel jongeren thuis minder indrinken.

De horeca in Hoorn is niet blij met deze maatregel en komt in opstand. Zij zien hun inkomsten teruglopen. Veel cafébezoekers twijfelen aan het nut, vinden het lastig en zien een verlies aan de gezelligheid in hun stad. Veel Hoornaren vinden dat de gemeente nu veel te ver gaat met hun maatregels. Voor veel politieke partijen is een verkiezingspunt ontstaan.

EenVandaag spreekt met een caféhouder, een kinderarts, de politie en cafébezoekers. Aan tafel in een Hoorns café discussieert Wouter Kurpershoek live met een voorstander van deze regel PvdA-lijsttrekker Judith de Jong en een tegenstander, Roger Tonnaer van Fractie Tonnaer. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.