Het gebeurt, politici die aangifte doen om aandacht te krijgen. Dat stelt hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen en hij is er helemaal klaar mee: “Bewaar het strafrecht voor echte problemen.’’

Hoewel Nieuwenhuizen niet specifiek wijst naar politici, zijn er twee voor de hand liggende voorbeelden waar hij het waarschijnlijk over heeft. Zo deed Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet aangifte tegen de huidige minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. Zij deed zij tijdens een lezing in Nijmegen dat Baudet een bedreiging vormt voor de 'kernwaarden van Nederland', waarna hij aangifte deed. Het Openbaar Ministerie bekeek de aangifte en oordeelde dat er geen sprake was van strafbare uitspraken door Ollongren.

Volgens de Nederlandse spindoctor Kay van de Linde is de oproep van Nieuwenhuizen begrijpelijk “maar het is niet aan het OM om te bepalen wat een fopaangifte is. Hij doet er vooral Thierry Baudet een plezier mee, want die kan nu weer vol op het orgel.’

'Fop-aangiftes gebruikt om dwars te zitten'

Nieuwenhuizen doelde waarschijnlijk ook op de aangifte die PVV-leider Geert Wilders november 2017 deed tegen premier Rutte omdat deze hem ‘een crimineel’ had genoemd. Ook Rutte werd niet vervolgd. Nieuwenhuizen geeft aan dat deze ‘fop-aangiftes’ puur worden gebruikt om dwars te zitten en om aandacht te krijgen. Dat moet volgens hem stoppen, vooral omdat de capaciteit om aangiftes op te nemen beperkt is. Vorig jaar bleek uit cijfers van het CBS dat een enorm aantal aangiftes in de prullenbak verdwijnt, simpelweg doordat er te weinig mankracht is om de zaken te behandelen. Gevolg is dat slechts een kwart van de mensen in Nederland aangifte doet “Ze hebben het idee dat er toch niets mee gebeurt”, verklaart het CBS.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.