Nederlandse producenten van kassen en kassystemen zoals bewatering, klimaatbeheersing en voeding leveren op grote schaal aan de wietindustrie in Noord-Amerika. Volgens verlichtingsexpert Theo Tekstra, die daar al ruim tien jaar actief is in de wietindustrie, gaat het om vele miljoenen.

"Nu wietteelt op steeds meer plekken is gelegaliseerd, worden er hectares kassen neergezet", vertelt Theo Tekstra. "Oude fabrieken zijn omgebouwd voor wietteelt en in gigantische ruimtes worden duizenden kilo’s cannabis gekweekt. De Nederlanders zijn in deze cannabismarkt gesprongen. Het gaat om tientallen miljoenen omzet, een booming industry."

Legale wietteelt in VS en Canada

Wietteelt is al lang niet meer het exclusieve werkterrein van illegale telers op zolderkamers. In Californië, Colorado en Canada is het telen van wiet inmiddels gelegaliseerd. Wietondernemingen met een beurswaarde van tientallen miljarden dollars, investeren hun geld in industriële teelt, veelal in kassen.

Juist die kassen en de bijbehorende systemen voor verlichting, klimaatbeheersing, bewatering en voeding worden geleverd door Nederlandse ondernemers. Henk Verbakel is zo’n ondernemer. Hij is CEO van Havecon, een bedrijf dat al jaren wereldwijd kassen bouwt voor tomaten, komkommers en paprika’s. En nu dus, wiet.

Serieuze groeimarkt met beursgenoteerde bedrijven

Verbakel: "Ik ben niet het type jointjesroker, integendeel. Ik wilde niks te maken hebben met cannabis, totdat ik de klanten leerde kennen. Het bleek te gaan om grote serieuze partijen, die over het algemeen beursgenoteerd bleken te zijn. Dan stel je je mening wel bij."

Dat een Nederlands bedrijf de kassen levert, is niet verwonderlijk. Nederland is groot in tuinbouw, zegt Harm Maters van branchevereniging AVAG.  We zijn wereldwijd marktleider in het bouwen van kassen en produceren high-tech systemen voor bewatering, klimaatbeheersing, verlichting en  voeding. Deze zogenoemde 'greenhouse technology-sector' maakt een enorme groei door.

Omzet is explosief gestegen  

"In 2017 is de omzet explosief gestegen naar een kleine 4 miljard. Dat komt vooral door enorme exportgroei, inmiddels goed voor 75 procent van de omzet", vertelt Harm Maters. Export naar de Verenigde Staten en Canada groeit de laatste jaren hard. Maar of dat allemaal te danken is aan legale cannabisteelt is niet zeker. "Dat wordt niet bijgehouden", zegt Maters.

Waarom Nederlanders zo gewild zijn bij de Noord-Amerikaanse wietondernemers? Volgens Tekstra komt dat door onze kennis van grootschalige tuinbouw. Nederlandse bedrijven hebben een streepje voor, omdat hun kennis juist op dat terrein van hoog niveau is. En die kennis kun je naadloos toepassen bij de bouw van kassystemen voor cannabisteelt.

Tomaat, chrysant of cannabis maakt weinig uit

Tekstra: "Een industriële wietteler heeft niet ineens iets heel anders nodig. Of het nou een tomaat, een chrysant of cannabis is, het is een gewas." Ook Henk Verbakel ziet veel Nederlandse bedrijven in Noord-Amerika. "Wij zijn in Nederland gewoon heel goed in de glastuinbouw. We hebben een voorsprong van een jaar of tien. Wij zijn wereldwijd voorloper in het realiseren van glastuinprojecten en doen daar goed zaken, we hebben niet te klagen."

Investeerders in de rij voor legale wietteelt

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.