In Minsk worden morgen vredesonderhandelingen gehouden. Die moeten leiden tot een oplossing voor het voortslepende conflict tussen het Oekraïense leger en de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne.

Om tafel zitten de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de presidenten François Hollande (Frankrijk), Vladimir Poetin (Rusland) en Petro Porosjenko (Oekraïne).

Wat is de kans op succes? Daarover in EenVandaag onder meer historicus en Ruslandkenner Wierd Duk. Hij stelt dat zelfs Merkel niet veel kan doen aan de huidige situatie. Poetin zit niet op onderhandelingen te wachten en speelt het spel slim. 

Daarnaast de Russische journaliste Sophia Kornienko. Zij verwacht niet zo veel van de vredestop en koestert weinig hoop. De beslissende factor zou volgens Kornienko kunnen zijn dat het Westen veel krachtiger antwoordt. Er moeten strengere restricties komen - en die moeten worden nageleefd.

En we spreken met  de Oekraïense blogger Jevgeni Sjerlaimov uit Charkov, die zich ernstige zorgen maakt om zijn familie die vlakbij Kramatorsk wonen. In Kramatorsk ligt het oostelijk hoofdkwartier van de Oekraïense strijdkrachten dat volgens president Petro Porosjenko vandaag met raketten is aangevallen.

Volgens de autoriteiten zijn er zeven doden en 25 gewonden gevallen. De raketten zouden zijn afgevuurd door pro-Russische rebellen in de buurt van Horlivka, circa 40 kilometer ten zuidoosten van Kramatorsk. Voor Sjerlaimov is deze nieuwe aanval een teken dat het top-overleg morgen gedoemd is om te mislukken. 

Minsk was eerder al het toneel van vredesonderhandelingen. In september maakten Rusland en Oekraïne daar afspraken over een staakt-het-vuren om te zorgen voor een oplossing voor de oorlog. 

Maar al snel werd dat bestand geschonden door beide partijen. Eind januari zouden Oekraïne en de rebellen sinds lange tijd weer praten in Minsk, maar dat ging vanwege het oplaaien van het geweld in het oosten van Oekraïne niet door.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.