De eerste mens op de planeet Mars. De plannen zijn er en technisch gezien is het mogelijk, maar wat doet het met je? Kunnen mensen het psychisch aan?

Multimiljonair en ruimtevaartondernemer Elon Musk heeft grootse plannen: binnen 2 jaar wil hij met zijn bedrijf SpaceX onbemande ruimtevaartschepen naar Mars sturen die voorbereidingen treffen om in 2024 de eerste mensen te laten wonen op de planeet. Uiteindelijk wil hij een nederzetting bouwen voor honderden ruimtepioniers.

Hoe houd je het vol om acht maanden met vijf collega’s in een afgesloten ruimte naar Mars te vliegen? Wat gebeurt er met je, en met de groep, als je een jaar uit blik moet eten of een wc moet delen? Hoe doe je research, terwijl je nauwelijks kunt ademen vanwege de dikke lucht in je werkruimte en het ruimtegebrek. Hoe ga je om met die frustraties en irritaties?

Astrobioloog Cyprien Verseux deed mee aan een experiment van NASA om te kijken wat isolatie met astronauten doet. Hij was samen met vijf andere onderzoekers opgesloten in koepeltent met een doorsnede van elf meter. Nu hij na een jaar later weer in de bewoonde wereld is, vertelt hij over zijn indrukken van het HI-SEAS experiment.

Verder praten we met Dr. Jennifer Ngo-Anh van ESA, die naar de psychologische gevolgen keek van een ander isolatie-experiment: het Mars 500 Project.

Schrijver Joris van Casteren, die net het boek 'Mensen op Mars' publiceerde, laat zijn licht schijnen over de mogelijkheid om mensen lange tijd met elkaar op te sluiten, met als doel een samenleving op Mars te vestigen. Hij denkt dat mensen er mentaal niet voor geschikt zijn.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.