Een bijzondere metamorfose voor Arjen Robben. Op het Waagplein in Alkmaar zal hij tijdens de liveshow 'Nederland Staat Op Tegen Kanker' anderhalf uur lang als levend standbeeld optreden. Robben wordt niet zomaar een levend standbeeld, maar transformeert tot eentje van Johan Cruijff. In een zilveren coating en voor de afwisseling mét haar zal Arjen Robben de lengte van een voetbalwedstrijd in de huid van de legendarische voetballer kruipen. De opbrengsten van de avond komen ten goede aan KWF Kankerbestrijding.

In de huid van Johan Cruijff kruipen: dat hebben meer mensen gedaan. In 2014 zond de VPRO de vierdelige dramaserie 'Johan, logisch is anders' uit, waar Reinout Scholten van Asschat de jongere - en Ian Bok de oudere Johan Cruijff vertolkten. Bok maakte zich weinig zorgen over de bijna heilige status die Cruijff voor sommige mensen heeft: "Ik ben zelf niet zo'n enorme voetbalkijker, dus dat doet me niet zoveel. Maar je kan wel zien dat het een enorm charismatische man is."

Bok bereidde zich voor op zijn rol door enorm veel beeldmateriaal van Cruijff te bekijken. "Er zijn twee documentaires over hem die ik veel heb gezien. Daarnaast zag ik heel veel losse filmpjes op Youtube." De acteur beet zich vast op het specifieke accent van Cruijff. "Hij praatte natuurlijk een soort Betondorps-Amsterdams. Dat is wat anders dan het Jordanese, wat veel zangeriger is."

Het echte Betondorps

Of we het echte Betondorpse accent van Cruijff goed konden horen, betwijfelt Bok. "Ik weet vrij zeker dat hij in interviews zijn best deed om netter te spreken. Niet dat ik nou wil zeggen dat hij zo plat praatte, of dat dat erg is, maar ik merkte wel dat hij in interviews anders ging spreken." Als je zoals Bok maar lang genoeg zoekt, kom je die natuurlijke momenten van Cruijff ook tegen. Zoals het moment in de tv-studio na de Europa Cup I-finale van Barcelona in '92, als hij tegen Koeman mompelt: "Ik zweet me de takken."

De broekriem moest letterlijk worden aangetrokken voor Bok. De acteur moest behoorlijk wat afvallen om tot een grotere fysieke gelijkenis met Cruijff te komen. Een Engels ontbijt, warme lunch en vervolgens een hele kleine avondmaaltijd waren het recept voor een flinke afvalrace. Die hoeft Arjen Robben in ieder geval niet meer te ondergaan. Zijn living statue-optreden maakt onderdeel uit van een grote liveshow van de AVROTROS: 'Nederland Staat Op Tegen Kanker'. Naast Arjen Robben zijn ook Anita Witzier en Peter R. De Vries te zien als levende standbeelden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.