De kabinetsformatie verloopt verre van soepeltjes. Vandaag ontving informateur Edith Schippers opnieuw de fractievoorzitters. Ze hadden dit weekend tijd gekregen om na te denken: hoe nu verder?

Het afgelopen weekend viel met name vanuit D66 harde woorden te horen over een formatie-poging met de ChristenUnie. De Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren liet in het TV-programma WNL op Zondag weten dat onderhandelingen van VVD, D66, CDA en CU beter overgeslagen kunnen worden. Volgens Ollongren hebben die gesprekken geen kans van slagen. 

De vraag rijst inmiddels of Schippers, informateur van VVD, nog voldoet op haar positie. Wordt het tijd om een nieuwe informateur aan te wijzen? Of moet ze hulp krijgen van een informateur van CDA en /of D66 huize? De afgelopen decennia is er geen enkel meerpartijen kabinet gevormd door slechts één informateur. Altijd waren er minimaal twee informateurs bij betrokken, zoals bij het laatste VVD-PvdA kabinet. Daar waren Henk Kamp en Wouter Bos informateurs. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.