“Er zijn 1,2 miljoen doden in het verkeer, wereldwijd. Dat is meer dan alle oorlogen bij elkaar. 95% door menselijk falen. Ik sluit dus niet uit dat het vanwege de veiligheid verboden wordt om zelf te rijden.” We spreken over de toekomst met hoogleraar Robotica aan de TU Eindhoven Maarten Steinbuch. Hoe gaat de techniek ons leven de komende generaties beïnvloeden? Steinbuch ziet 2018 als hét jaar van elektrisch rijden. Het autonome rijden - de auto rijdt ons in plaats van andersom - gaat volgens hem snel daarop volgen.

Minister van technologie

Het tempo van de technologische verandering is volgens Steinbuch ongekend. De hoogleraar zou daarom graag langsgaan bij het kabinet om onze ministers hierover te vertellen. “Ik heb gepleit voor een minister van technologie. Dat is hem niet geworden. Maar ik kom graag langs bij de bewindslieden om te vertellen over hoe technologie ons gaat beïnvloeden. Binnenlandse veiligheid, defensie, gezondheidszorg, mobiliteit, economische zaken, landbouw.. iedereen krijgt ermee te maken. Ik wacht nog op de uitnodiging.”  Volgens Steinbuch zou het kabinet aan regelgeving moeten werken die snel in kan springen op die verandering. 

Drones als scheidsrechter tijdens voetbalwedstrijd

Met trots toont Steinbuch ons de grootste vloot van elektrische bussen van Europa. In Eindhoven rijden ze sinds de zomer van 2017. De 43 bussen rijden hun rondes en worden via in Nederland ontwikkelde snelladers in 20 minuten weer van een volle batterij voorzien. In zijn lab werkt de hoogleraar en zijn team aan drones die optreden als scheidsrechter tijdens een voetbalwedstrijd. Maar ook maakt hij robots voor in de zorg; chirurgen worden de supervisor van de robot, terwijl de robot opereert. 

In het toekomstbeeld van Steinbuch verdwijnen banen, veranderen banen, we zullen vaker moeten bijscholen. Maar de hoogleraar kijkt optimistisch naar de toekomst. “Nieuwe technologien geven juist heel veel mogelijkheden. Ik krijg er energie van!”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.