Een dag voor de aanslagen in Parijs meldde Obama in een interview met het Amerikaanse ABC nog dat IS was ‘contained’. Na die uitspraak vielen er 129 doden bij diverse aanvallen van Islamitische Staat in Parijs. 

Obama sprak van een ‘major setback’ in de strijd tegen Islamitische Staat. Maar daarna beweerde een Amerikaanse veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Ben Rhodes, dat er geen specifieke dreiging van IS was tegen Amerika. Nog geen dag later kwam er een filmpje van IS naar buiten waarin de organisatie dreigde Washington aan te vallen

Obama weigert nog altijd grondtroepen naar Syrië te sturen. De rest van Amerika reageert iets anders dan de overheid, want de New York Times roept op om IS nu massaal en gezamenlijk aan te pakken. Ook American Football-stadions worden tijdens wedstrijden extra beveiligd in verband met de aanslagen in Parijs en de dreiging voor de Verenigde Staten. 

Weet de Amerikaanse overheid waar ze mee bezig is in de strijd tegen IS en scheppen de steeds weer wijzigende teksten vanuit het Witte Huis niet alleen maar extra onzekerheid?

In Radio EenVandaag een gesprek met Amerika-correspondent Michiel Vos.