De Rotterdamse Soesma Radja ontdekt tijdens een yoga-vakantie in India een meisje in het huis waar ze verblijft. Een meisje dat er eigenlijk niet is. Het blijkt te gaan om een huisslaaf, hoewel de huiseigenaresse beweert dat ze ‘geadopteerd’ is.

Ze voelt dat er iets niet klopt, en raakt met het meisje, dat Renuka blijkt te heten, in gesprek. Stiekem, als de huiseigenaresse  ‘Madam’ er niet is. Het blijkt dat ze op zesjarige leeftijd als wees verkocht is aan meerdere families, seksueel is misbruikt en wordt mishandeld. “Ze werd vastgehouden in dat huis. Haar dag begon om 5 uur ’s ochtends, want dan moest ze ‘Madam’ een twee uur durende massage te geven, en die duurde tot 11, 12 uur ’s avonds. En dat iedere dag. En ze werd geslagen. Ik heb striemen en littekens op haar lichaam gezien.”

Soesma weigert werkeloos toe te zien: “Natuurlijk kan ik de andere kant op kijken. Maar dat kan ik niet. Ik heb dit gezien, en moest haar gewoon helpen”. Ze stapt naar Odanadi, een Indiase hulporganisatie die kinderen uit slavernij bevrijdt. Het lukt haar met behulp de hulporganisatie Renuka te bevrijden. 

In India zijn naar schatting twee miljoen kinderen als slaaf verkocht. Ze worden te werk gesteld in de huishouding, verdwijnen in de prostitutie, of ze worden slachtoffer van orgaanhandelaren. 

Soesma Radja schreef het boek ‘Madam is not good’, over de bevrijding van een slaaf in india. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.