Het waddeneiland Schiermonnikoog is over het algemeen een oase van rust en kalmte. Maar vandaag is dat net even anders en is er toch een zekere spanning voelbaar onder de eilanders. De reputatie van het waddeneiland staat dan ook op het spel. Lukt het Schiermonnikoog ook dit jaar weer om als eerste gemeente in Nederland de uitslag te melden? 

Vorig jaar - bij het Oekraïnereferendum - hadden ze precies 7 minuten nodig om de voors en tegens te tellen en door te bellen en als eerste de verkiezingsuitslag te brengen. Burgemeester Dick Stellingwerf hoopt dat het hem en zijn vaste groep stemmentellers ook vandaag weer lukt om als eerste gemeente voorbij te komen tijdens de uitslagenavond.

Maar serieuze concurrentie ligt ook dit keer op de loer. De gemeente Rozendaal is een geduchte concurrent en was tussen 2005 en 2010 zelfs onverslaanbaar. Deze verkiezingsdag zou ook outsider Vlieland er met de titel vandoor willen gaan.

Wat is het geheim als je de snelste wilt zijn? Verslaggever Tom van ’t Einde gaat op zoek naar het antwoord op het enige stembureau van het eiland.