De ijzeren troon, de zetel waar het in de zeven koninkrijken van het land Westeros allemaal om is te doen, is... in Nederland. Vandaag opent in Amsterdam een tijdelijke tentoonstelling van ruim 70 topstukken uit de tv-serie Games of Thrones. 

Maar ook het gewaad dat Michiel Huisman draagt in een van zijn vechtscene’s, de kroon van de koning van Westeros en de jurk van Carice zijn komende week in Amsterdam te bezichtigen  

Het is non-nieuws voor sommigen, maar voor vele Nederlanders is het alsof er tijdelijk Picasso’s naar Nederland zijn verscheept. In EenVandaag antwoord op de vraag hoe het mogelijk is dat deze fantasy-serie in vier jaar tijd zo’n ongelooflijk succes is geworden, met 8,1 miljoen illegale downloads in 2014 en een gemiddeld aantal van 7.1 miljoen Amerikaanse kijkers dat via de tv naar een aflevering kijkt.

Risico

Ze namen acht jaar geleden wel een risico, bij HBO, om een serie te maken met ridders, prinsessen en draken, met de naam ‘Game of Thrones’. Toch dacht de producent van series als Six Feet Under en The Sopranos, dat het zou kunnen aanslaan, en niet alleen bij ‘fantasy-nerds’.

Het bleek inderdaad een schot in de roos. Of, om in Games of Thrones-sferen te spreken, een schot in het hart. De serie, gebaseerd op de boeken ‘A song of Ice and Fire’ van George RR Martin, wordt inmiddels bestempeld als een ‘onnavolgbaar epos’ en ‘de meest succesvolle filmserie van de 21e eeuw’. En dat komt niet alleen door al het bloederige geweld en onbedekte geslachtsdelen, maar vooral ook omdat je als kijker absoluut niet weet op welke hoofdpersoon je je moet focussen, en er geen karakter is waar je je veilig aan kunt hechten. Bij de meeste series blijven hoofdpersonen lange tijd in leven, vaak in elk geval tot aan de laatste aflevering, maar Games of Thrones is de eerste serie die deze regel aan z’n laars lapt. Zo veroorzaakte de veelbesproken en beruchte scene ‘The Red Wedding’ een enorme schok onder de kijkers. Zie hier een compilatie van reacties van kijkers op deze scene.

Discussie

Bij tijd en wijle is de serie voor een enkeling zelfs te gruwelijk. De schokkende wendingen die de afgelopen jaren hebben plaats gevonden, hebben Game of Thrones meer dan eens onderwerp gemaakt van discussie. Meestal in positieve zin, maar soms ook in negatieve. Recentelijk nog deed een verkrachtingsscene een aantal kijkers besluiten om de serie voortaan links te laten liggen. (http://www.vox.com/2015/5/18/8622119/game-of-thrones-sansa-rape SPOILER ALERT!) Desondanks blijft de schare trouwe fans enorm en de serie onverminderd populair.

Inmiddels heeft de serie drie Nederlandse acteurs in de cast: Carice van Houten, die vanaf seizoen twee de rol van priesteres Melissandre speelt, Michiel Huisman die sinds het vierde seizoen Daario Naharis speelt en Mishael Cardozo, die in seizoen vijf zijn opwachting maakt. 

EenVandaag bekijkt de collectie met Henk Janssen, fan van het eerste uur en beheerder van de fansite Winter is Coming. Ook spreken we met Ruth de Jager van HBO over het geheim van de serie (en de kosten ervan, gemiddeld 6 miljoen dollar per aflevering) en met Games of Thrones-acteur Mishael Cardozo over zijn ervaringen op de set.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.