Jarenlang gebruikten verpleegkundigen de isoleercel voor patiënten die zo onhandelbaar worden dat ze afgezonderd moesten worden, in totale stilte. En onder dwang. Dat mag binnenkort niet meer.

In veel landen zijn er alternatieven voor de eenzame opsluiting, maar in Nederland wordt het nog steeds gebruikt. De Verenigde Naties heeft ons nu op de vingers getikt. Het onder dwang isoleren van psychiatrische patiënten is inhumaan en moet stoppen. Alle isoleercellen worden gesloten.

En daarmee krijgt ervaringsdeskundige Jolijn Santegoeds eindelijk erkenning. Jarenlang heeft ze zich ingezet voor de sluiting van isoleercellen en lange tijd was ze een schreeuwende in de woestijn. Maar nu lijkt het eindelijk zover.

Directeur Tom van Mierlo van GGZ-instelling Breburg heeft al een vermindering van 90 procent gerealiseerd. Dat kan door intensievere begeleiding en adviezen van oud-patiënten. Het is een enorme stap, maar Van Mierlo twijfelt of hij de isoleer helemaal kan sluiten.

VN-deskundige Dick Leurdijk analyseert de klachtenprocedure van Jolijn Santegoeds bij de VN en concludeert dat Nederland een gele kaart krijgt voor het jarenlang onzorgvuldig opsluiten van mensen in isoleercellen. 

Vanmiddag in Radio EenVandaag een gesprek met Jolijn Santegoeds. Ook in de tv-uitzending een gesprek met Santegoeds en verder met Tom van Mierlo en Dick Leurdijk.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.