In Amsterdam is vandaag het eerste Correspondents' Dinner.

Het Dinner is een fenomeen dat komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. De Amerikaanse president geeft op die avond traditioneel een speech waarin hij onder andere de pers en zichzelf op de hak neemt. 

In Amerika is het van een klein diner uitgegroeid tot een enorm evenement waar naast de parlementaire pers veel Hollywoodsterren rondlopen. Om de kaarten wordt gevochten. 

Het hoogtepunt is dus de komische speech en nu is het de beurt aan premier Mark Rutte om, in navolging van de Amerikaanse presidenten als Obama en Clinton, een toespraak te houden. 

Een komische speech is heel iets totaal anders dan een serieuze politieke speech schrijven. In zijn wekelijkse persconferentie liet Rutte alvast weten ‘in totale paniek te zijn’.

Waar moet de speech aan voldoen? Wat zijn tips en tricks en wat zijn de valkuilen? We spreken met Andrew Moskos van de Amerikaanse comedygroep Boom Chicago. Hij schreef mee aan de speech van Rutte. Vanaf 8 april komt Boom Chicago met een nieuwe show, getiteld Angry White Men, over de opkomst van Geert Wilders, Marine Le Pen en Donald Trump. Verder spreken we Roderik van Grieken van het Nederlands Debat Instituut.