In navolging van de Verenigde Staten vindt vanavond in Nederland het eerste Correspondents' Dinner plaats.

Het evenement is van een klein diner uitgegroeid tot een grootse, populaire happening, waar de laatste jaren veel Hollywoodsterren rondlopen. Het wordt ook wel 'de Oscars van de lelijke mensen uit Washington' genoemd. De samenkomst van de president en journalisten is een traditie die in 1920 begon.

Het hoogtepunt van de avond is de komische speech van de president, die zichzelf en de pers op de hak neemt. College Tour-presentator Twan Huys besloot het naar Nederland te halen. Maar slaagt Rutte met dit Amerikaans fenomeen ook in Nederland en komt hij de avond ongeschonden door? 

Misschien heeft de premier onderstaande klassiekers wel geraadpleegd om inspiratie op te doen:

1. Clinton’s vaarwel 

Begin 2000 wordt de 42e president Bill Clinton in de media vooral afgebeeld als een eenzame man die op het huis past. Zijn vrouw Hillary Clinton voert campagne voor de senaat en vicepresident Al Gore is al druk bezig met zijn kandidaatstelling voor het presidentschap.

In de video genaamd “The Final Days” speelt hij een suffe versie van zichzelf, dwalend door het Witte Huis op zoek naar een doel in de laatste maanden van zijn presidentschap. Clinton omarmt het onflatteuze beeld dat van hem is ontstaan en dit scoort goed. 

2. Bush’ dubbelganger 

Bush ervoer veel pijnlijke momenten tijdens verschillende Correspondents' Dinners, het speechen ging hem niet zo goed af. Daarom koos hij in 2006 voor een mooie escape. Hij kwam op de proppen met een dubbelganger, de comedian Steve Bridges die een geweldige imitatie van Bush neerzette.

Bridges illustreerde de gedachtestroom van de destijds geplaagde president en maakte diens retorische stijl, onjuiste uitspraken en grammaticale fouten belachelijk. Deze luchtige zelfspot werd door het publiek goed ontvangen.

3. Obama en het geboortecertificaat 

Obama weet hoe je een speech moet geven en de voordracht op het Dinner gaat hem goed af. Een van de populairste speeches komt uit 2011, als Obama de langdurige discussie over zijn geboorteakte op de hak neemt.

Al sinds zijn verkiezingscampagne in 2007 wordt door tegenstanders vraagtekens gezet bij zijn Amerikaans staatsburgerschap en de echtheid van zijn geboorteakte; een actie aangevoerd door Donald Trump, toen nog ‘slechts’ zakenman. Obama geeft Trump een koekje van eigen deeg door zijn zogenaamde geboortevideo te tonen: de geboortescène van Simba uit Disney-film Lion King.

4. Obama en zijn woede-vertaler 

In 2015 nodigt Obama acteur en komiek Keegan-Michael Key uit op het podium om zijn woede-vertaler te zijn. Key is in deze speech Obama’s alter ego Luther, die alles zegt wat Obama niet kan en mag zeggen. De sketch is een hit omdat het gebaseerd is op de onmiskenbare aanname dat Obama zijn woede over problemen in Washington niet kan uiten. Luther is de belichaming van Obama als hij zou kunnen zeggen wat hij echt denkt. 

5. Stephen Colbert haalt snoeihard uit

Dat het ook verkeerd kan uitpakken, toont Stephen Colbert in deze video uit 2006. De linkse comedian doet zich hier voor als een rechtse commentator en fan van Bush. De speech van Colbert wordt in eerste instantie genegeerd of bekritiseerd in de media. Dat maakt het een van de meest controversiële toespraken uit de geschiedenis van het Correspondents' Dinner.

Hij haalt snoeihard uit naar de regering Bush, op zo’n manier dat het ongemakkelijk wordt voor zowel president Bush als de toehoorders in de zaal. Niet alleen Bush krijgt ervan langs, ook de media die volgens hem stil blijven over de misstappen van de regering moeten het ontgelden. Colbert’s bijtende sarcasme ligt zo dicht bij de realiteit, dat de media en politici het niet meer grappig vinden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.