Welke keuze maak je wanneer de Duitse bezetter jou vertelt wat je moet schrijven? Voor de journalisten van een van de kleinste kranten van ons land was dat in 1941 heel duidelijk. Niet meewerken en de krant opheffen. 

En dat terwijl alle andere kranten in ons land wel deden wat de Duitsers zeiden. Over het Friesch Dagblad in oorlogstijd is een beeldverhaal gemaakt. Een verhaal over luisteren naar je geweten, onder zware druk. 

Omrop Fryslân maakte samen met het Friesch Dagblad en illustrator Laurens Bontes uit Leeuwarden een beeldverhaal over een boek van Jan de Haan, destijds plaatsvervangend hoofdredacteur van het Friesch Dagblad. Hij schreef over de druk die de Duitse bezetter legde op de journalistiek. Het tot leven brengen van dit boek vindt de huidige hoofdredacteur van het Friesch Dagblad, Lutsen Kooistra, belangrijk. Volgens hem zijn er ook parallellen te trekken met de beïnvloeding van journalisten in deze tijd, met name in andere landen waar steeds meer aan de vrijheid van meningsuiting wordt getornd. 

In EenVandaag een reportage over deze bijzondere verfilming van het boek ‘Niet geknecht’. Het hele beeldverhaal is zaterdagavond elk uur te zien op Omrop Fryslân en daarna ook op de website van de omroep.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.