Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer meldde bij Buitenhof, in een gesprek over de toekomst van de NAVO, dat Groot-Brittannië en de Verenigde Staten samen voor zo'n 80 procent van de totale NAVO-bijdrage verantwoordelijk zijn.

Klopt de uitspraak van Bauer? Voor het antwoord richten we ons tot twee deskundigen, Peter Wijninga, defensiespecialist van The Hague Centre for Strategic Studies en Frank van Kappen, vicepresident van het NAVO Parlementaire Assemblee.

Grote meerderheid uit de VS

Beiden wijzen op de forse bijdrage die de Amerikanen leveren aan de NAVO. Van de totale begroting van 896 miljard levert de VS een bijdrage van in totaal 625 miljard euro per jaar, vertelt Wijninga. Dat komt neer op 70 procent van het totaal. Nog 10 procent te gaan...

Dan komen de Britten, die leverden in 2018 zo'n 50 miljard euro. "Tel je het Engelse bedrag bij de Amerikanen op, dan kom je op 75 procent van het totaal", vertelt Wijninga. Het is dus heel simpel: bij elkaar opgeteld komen de twee landen tot 75 procent van de totale defensie-uitgaven van alle NAVO-landen.

Willekeurig

Alles leuk en aardig, maar waarom er gekozen is voor Groot-Brittannië en de VS samen, lijkt willekeurig. "Dat is vreemd", zegt Wijninga. "Alsof zij een aparte club vormen met de VS binnen de NAVO. Dat is absoluut niet het geval." Je kunt namelijk ook zeggen dat Nederland en de VS samen voor meer dan 70 procent verantwoordelijk zijn voor de defensie-bijdrage aan de NAVO.

De uitspraak suggereert alsof de Britten heel veel bijdragen, maar het zit hem eigenlijk in het punt dat de VS een hoog bedrag aan defensie uitgeeft.

Defensie-uitgaven zijn geen NAVO-uitgaven

En dan is er nog een ander punt: defensie-uitgaven. Daaruit is het totale NAVO-budget samengesteld. Niet alle defensie-uitgaven zijn alleen NAVO-uitgaven. "Ze dragen natuurlijk heel veel bij, maar veel van de strijdkrachten gebruiken ze ook voor andere dingen", zo omschrijft Van Kappen het. Zo zijn de Amerikanen met verschillende oorlogen bezig en hebben ze militaire bases die ze onderhouden die niets met de NAVO van doen hebben. Hoeveel er dus precies naar de NAVO toe gaat, blijft onduidelijk.

Los van het feit dat de totale defensie-uitgaven van de Verenigde Staten en Groot-Britannië geen 80 procent van de totale uitgaven aan Defensie van alle NAVO-lidstaten vormt, is het ook niet zo dat het totale defensiebudget hetzelfde is als het totale NAVO-budget. Wat Bauer in Buitenhof beweerde, kunnen we dus afschrijven als fictie.

Feit of Fictie: Hoeveel geven de VS en Groot-Brittannië samen uit aan de NAVO?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.