Een herstelfonds van 750 miljard euro moet Europa uit de economische crisis trekken. Althans, dat is het voorstel dat Ursula von der Leyen deed namens de Europese Commissie. En daar moeten alle 27 lidstaten het over eens worden.

In de afgelopen periode is veel gesproken over de verschillende vormen die een Europees herstelfonds zou kunnen aannemen. Punt van discussie is of landen geld ontvangen in de vorm van een lening óf schenking. In het voorstel dat Europese Commissie voorzitter Ursula von der Leyen vandaag deed, gaat het om 500 miljard aan giften en 250 miljard aan leningen. Daarbij maken de landen die economisch het zwaarst getroffen zijn, het meeste aanspraak op het geld.

Beluister hier het gesprek met Martin Visser terug.

Niet eens over voorwaarden van het fonds

Het herstelfonds dat is voorgesteld komt er niet zomaar. Het is gepresenteerd tegelijkertijd met de meerjarige begroting van de Europese Unie, en daarover moeten alle 27 lidstaten het eens worden. Alleen zijn die het nog lang niet eens over de voorwaarden van dit fonds.

Een gift of een lening? Nederland is voorzichtig, legt financieel commentator Martin Visser uit, net als Oostenrijk, Denemarken en Zeden, samen worden ze ook wel beschreven als de 'vrekkige vier'.

Compromis

"Het is een onderhandelingsspel", legt Visser uit over de positie die Nederland heeft ingenomen. De Italianen en Spanjaarden hebben een voorstel gedaan, maar Merkel en Macron hebben dit ook gedaan, en zo ligt er nu ook dit plan namens de Europese Commissie.

In juni komen de lidstaten samen om te onderhandelen. Volgens Visser zal het uiteindelijke fonds een soort compromis zijn van al deze eerdere plannen. Maar het blijft de vraag of dit Europa uit de economische crisis zal trekken.

Voorstel van de Europese Commissie voor een herstelfonds

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.