Het aantal psychiatrisch patiënten dat meerdere keren ontspoort in een sociale huurwoning en na een gedwongen opname weer terugkeert in de wijk, neemt toe. Dat signaleert woningbouwcorporatie Wonen Limburg.

De woningbouwcorporatie heeft 27.000 woningen in Limburg. Meer dan de helft van z'n werknemers houd zich inmiddels bezig met 'sociaal beheer'. En dat is hard nodig, zegt bestuurder Wim Hazeu. "We hebben meer meldingen rond agressiviteit. We hebben meer huurders die zorg mijden, waarbij wij dat als eerste signaleren." Hazeu ziet dat aan de ene kant mensen die zorg nodig hebben langer in de wijk blijven wonen terwijl er tegelijkertijd een beweging is van behandeling in een beschermde GGZ-instelling naar ambulante begeleiding in een wijk.

Lees ook

Nachten niet geslapen

Richard Jacobs is medewerker leefbaarheid van Wonen Limburg. Hij neemt ons mee naar de dichtgetimmerde deur van een appartementencomplex in het centrum van Venray. Daarachter woonden een psychiatrisch patiënt die nu voor de vierde keer gedwongen is opgenomen in een psychiatrische instelling.

Een buurvrouw vertelt: "Hij begon te schreeuwen 's nachts en op de deur te bonken. Nachten lang hebben we niet geslapen. Hij ging voor aan de deur zitten poepen. Het is niet dat de mensen hem niet moeten, maar hij kan het gewoon niet."

''20 procent van deze plek heeft zorg.''

Arrestatieteam

"Wonen Limburg, mag ik binnen komen?" In het kielzog van Richard Jacobs bezoeken we even later Jan (echte naam bekend bij de redactie). Mei dit jaar haalde hij het nieuws toen hij door een gespecialiseerd arrestatieteam uit z'n woning werd gehaald. Jan zou gedreigd hebben de gaskraan open te draaien. Kort daarna stond zijn straat vol hulpverleners.

Oorzaak was het niet op tijd innemen van medicijnen. Dat is vaak de oorzaak van het spaak lopen van ambulante begeleiding. Jacobs: "in het begin gaat het goed, maar op een gegeven moment doen ze de deur niet meer open voor de begeleiders en nemen ze de medicijnen niet meer in."

''Er was hier een complete chaos van politie en brandweer.''

Koekwouzentent

Jan woont in een complex met 20 appartementen. In 6 van die 20 huizen wonen mensen die overlast veroorzaken. Buurvrouw Gordana: "De maat is vol. Vanaf 1 januari is de ambulance hier meer dan 30 keer geweest. Het meeste voor mevrouw de heks, de bovenbuurvrouw. Maar die zit nu in een koekwouzentent."

Dat is plat Venrays voor psychiatrische instelling. En daar zijn er van oudsher veel van in Venray. Maar juist die instellingen moesten de afgelopen jaren decentraliseren, oftewel: clienten in de wijk begeleiden in plaats van in de instelling.

''De keuken stond in de brand.''

Miljoenentekorten

Bestuurder Wim Hazeu van Wonen Limburg ziet het met lede ogen aan: "Ik denk dat de hele decentralisatie van de zorg en de forse korting die daarin is doorgevoerd eigenlijk ook zorgpartijen en gemeenten met de rug tegen de muur zet."

"Overal vliegen de miljoenentekorten je om de oren terwijl de problematiek in de wijk alleen maar toeneemt. Nou, dan zit er ergens een mismatch en dat hebben we met elkaar onder ogen te zien."

''Mensen zetten de verwarming niet meer aan, want het is te duur geworden.''

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.