Stel je hebt een leuke date. Het is gezellig en je besluit de nacht met elkaar door te brengen. Met een nieuwe app kan je vastleggen wat je wel, of niet met elkaar wilt doen. Zo kan daar achteraf geen misverstand over bestaan. De app LegalFling wil daarmee een antwoord geven in het #MeToo-vraagstuk. Maar is dat nu wel zo’n goed idee?

Ontwerper van de app, Arnold Daniëls, denkt een gat in de markt gevonden te hebben. “Je ziet het in de MeToo-discussie: Er is veel onduidelijkheid en onzekerheid. Door in de app vast te leggen wat je wel of niet wilt, kan je later geen gedoe krijgen.” Via de app vullen beide partijen in of ze het wel of niet goed vinden dat er foto's en filmpjes worden gemaakt en of er toestemming wordt gegeven voor bijvoorbeeld bondage. Vervolgens hoeft het contract alleen nog geaccepteerd te worden.

Advocaat Peter Plasman denkt van niet: “Het is een momentopname. Op elk moment daarna kan een van de twee nog zeggen: ik heb er toch geen zin in. Het slachtoffer heeft achteraf altijd een zwakke positie, en dat wordt alleen maar versterkt als op een eerder moment via deze app al wel is ingestemd.”

Zweden

In Zweden vraagt de wetgever al wel om explicite toestemming voor seks.Tot nu toe gold in Zweden dat seks verbaal of non-verbaal geweigerd moet zijn voor een veroordeling voor verkrachting. De Zweedse regering draait dat nu om: toestemming van beide kanten is nodig, anders kan sprake zijn van een strafbaar feit. De nieuwe zogeheten goedkeuringswet moet op 1 juli volgend jaar van kracht worden.

Overdrijven

Ruim vier op de tien (43%) mannen zeggen dat vrouwen vaak overdrijven wanneer zij zeggen te maken te hebben gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit blijkt uit een onderzoek onder 28.000 leden van het Opiniepanel. Mannelijke deelnemers vinden dat vrouwen door de discussie mannen zonder proces aan de schandpaal kunnen nagelen. lees de rest van het onderzoek hier. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.