Door vergrijzing, roken, ongezond eten en te weinig bewegen dreigt in de nabije toekomst een sterke toename in het aantal mensen met  hart- en vaatziekten. In 2040 zijn er 1,4 miljoen patiënten, blijkt uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Milieu en Volksgezondheid (RIVM) in opdracht van de Hartstichting.

Er moet iets gebeuren, zeggen experts. Niet alleen omdat het onnodig veel mensenlevens gaat kosten, maar ook omdat het miljarden extra aan zorgkosten gaat opleveren.

De boosdoeners

Een hoge bloeddruk en roken zijn, volgens de Hartstichting, de boosdoeners. Over vijfentwintig jaar zouden er 360.000 minder patiënten zijn als iedereen in Nederland een gezonde bloeddruk zou hebben. Ook zouden er dan 320.000 minder mensen zijn die met hartproblemen te kampen hebben als men stopt met roken.

Hart- en vaatziekten zijn, naast kanker, nog altijd één van de voornaamste redenen waarom mensen overlijden. Iedere dag sterven er 107 mensen aan de gevolgen van hart- en vaatziekten. 

Risicofactoren

Voorbeelden van hartziekten zijn hartfalen en hartritmestoornissen. Slagaderverkalking en spataders vallen onder vaatzieken. Deze ziekten kunnen voortkomen uit belangrijke risicofactoren als stress, overgewicht en diabetes. Hoe meer je te maken hebt met één van deze factoren, hoe eerder je kans hebt op hart- en vaatziekten.

Een kwart van de patiënten overlijdt voor het 75ste levensjaar. De ziekten treffen zowel mannen als vrouwen, maar is voor vrouwen net iets vaker fataal dan voor mannen.

Hoewel men de laatste jaren steeds meer aandacht geeft aan gezond eten en ‘superfoods’, lijkt het Nederlanders toch niet te lukken om een gezonde levensstijl na te leven. Waar ligt dat aan? 

In de uitzending

In EenVandaag een gesprek met Ineke van Dis, expert op het gebied van het voorkomen van hartziekten. Zij werkte mee aan het onderzoek van het RIVM.

Ook een gesprek met topkok Pierre Wind. Hij geeft smaaklessen aan kinderen op basisscholen. Op die manier maken ze zo breed mogelijk kennis met gezond voedsel.

Op de François Vatelschool in Den Haag doen leerlingen om overgewicht te voorkomen mee aan het project Jongeren Op Gezond Gewicht.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.