Harry Potter bestaat twintig jaar vandaag want het is exact twintig jaar geleden dat het eerste boek uit de reeks, The Philosopher’s Stone, werd gepubliceerd. Het scheelde weinig of het boek was nooit gepubliceerd want schrijfster J.K. Rowling heeft er twee jaar lang mee lopen leuren en geen uitgever die het wilde. 

Uiteindelijk ging Bloomsbury overstag, maar die waren ook niet overtuigd gezien het feit dat de eerste druk van het boek slechts vijfhonderd exemplaren telde. Inmiddels zijn er bijna 500 miljoen exemplaren van de zeven Potter-boeken verkocht.

 Om het jubileum te vieren heeft Facebook speciaal voor vandaag een ‘easter egg’ ingebouwd. Wie in een bericht de Engelse naam van een van de vier 'huizen' van toverschool Zweinstein gebruikt, krijgt als verrassing wat magische effecten voorgeschoteld. Ook wordt de naam direct afgedrukt in de kleur van het huis: Gryffindor is rood, Slytherin groen, Ravenclaw blauw en Hufflepuff oranje. En ook Twitter viert het jubileum vandaag. Wie deze week op Twitter de hashtag #HarryPotter20 gebruikt, krijgt automatisch een emoji van Harry’s iconische litteken en bril in de tweet.

Op Facebook wordt vandaag ook dit filmpje van 9gag veel gedeeld, waarop iemand muziek uit de Harry Potter films speelt op glazen water:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.