Het begint op een ritueel te lijken. In de weken voor de dodenherdenkingen in Europa en Israel brengen media als al-Aqsa TV (Hamas), maar ook staatsmedia van landen als Egypte en Saudi Arabie met verhoogde frequentie 'documentaires', preken en tv-series uit waarin de holocaust ontkend, gebagataliseerd of anderszins verdraaid wordt. Triest dieptepunt was de 'reportage' op Al Aqsa TV van 18 april 2008 waarin Joden er ditmaal van worden beschuldigt de holocaust zelf te hebben ontketend teneinde verlost te worden van 'de zwakken en gehandicapten'.

In een zieke verdraaiing van de werkelijkheid worden beelden van Israelische leiders uit het verleden als David Ben Gurion en Golda Meir afgebeeld in suggestieve poses die veronderstellen dat zij de holocaust hebben gepland. De begeleidende tekst verschaft duidelijkheid" 'De Satanische Joden bedachten een plot om van de gehandicapten en invaliden af te komen'. Verderop noemt Amin Dabur, hoofd van het Palestijnse Centrum voor Strategisch Onderzoek de holocaust een 'grap en een deel van een perfecte show die door Ben Gurion werd opgevoerd'.

Een deel van de reportage is hier te zien:

Wat verder opvalt is de poging de Nazi's vrij te pleiten en dader en slachtoffer met elkaar te verwisselen: 'Terwijl ze (de Joden) de Nazi's en anderen beschuldigen (..) waren zij zelf de uitvinders van deze methoden van onderdrukking en vervolging', aldus de voice-over.

Het is helaas een herhaling van zetten: De portrettering van onmenselijke Joden die op een perverse manier de wereldgeschiedenis naar hun hand zetten en daarbij over lijken gaan. Dat uitgerekend de Nazi's deze verziekte denkwijze als uitgangspunt namen voor de holocaust is voor de makers van deze haatfilm ongetwijfeld bijzaak. Of misschien ben ik naief en geldt het als een aanbeveling....

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.