Op de tractor vanuit Uithuizen, op de fiets vanuit de stad Groningen en lopend vanuit het centrum van Assen. Honderden boze Groningers trekken vandaag naar het hoofdkantoor van de NAM in de Drentse provinciehoofdstad om te protesteren tegen het gasbesluit dat gisteren door het kabinet werd genomen. 

Onder het motto ‘Laat de NAM beven’ willen ze stampend en met trilplaten een lokale aardbeving opwekken. 

De ministerraad besloot gisteren om de gaswinning in Groningen tot en met 2021 terug te brengen naar 24 miljard kuub per jaar. Bij koude winters mag er een uitzondering worden gemaakt. Daarnaast mag de Tweede Kamer elk jaar bekijken of de productie moet worden aangepast. Ook wordt de komende maanden met de regio zelf overlegd over hun betrokkenheid bij de jaarlijkse ijkmomenten. 

Het kabinet stelt dat de veiligheid leidend is geweest bij het besluit en wijst er op dat sinds 2012 de gaswinning al is gehalveerd. Maar juist in dat jaar piekte de gasproductie naar ruim 50 miljard kuub. Het niveau waar het kabinet nu naar terug gaat is niet veel lager dan in 2007, zeggen de Groningers, die de gaskraan verder of zelfs helemaal dicht willen. Ze voelen zich onveilig, omdat de gaswinning wekelijks voor aardbevingen zorgt in het gebied waardoor huizen en andere gebouwen beschadigd raken. Schade, die ook niet altijd vergoed wordt. 

Om hun verzet kracht bij te zetten trekken honderden Groningers vandaag naar het hoofdkantoor van de NAM in Assen. EenVandaag rijdt mee op de tractor met de aardbevingsslachtoffers vanuit Slochteren en bezoekt de protestactie. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.