Ja, da’s nog ‘s ’n heldere titel voor ’n weblog. Oh ja, de PvdA en VVD delen overigens dit prachtige groene standpunt. Waar? In de nu nog groene Javastraat te Amsterdam. Daar staan tientallen iepen, de meeste meer dan dertig meter hoog, door hun lengte bepalend voor de prachtige aanblik van de straat.

http://www.stillmoment.com

Javastraat vóór de kap (foto Catelijn Beijst (c))

Een soort oase waar deze frisse bomen zowel mens als dier behagen. Maar als ’t aan het deelraadbestuur van het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg ligt, gaan ze binnen nu en ’n paar dagen allemaal om. Zijn de bomen ziek dan? Nee ! Staan ze op het punt om te vallen? Nee ! Waarom moeten deze woudreuzen dan omgezaagd worden? Omdat deze iepen ‘het zicht op de karakteristieke gevels in de Javastraat ontnemen’. Voor wie dan? Voor de overkomende vliegtuigen? Zelden zo’n kulargument gehoord.

Javastraat na de kap? (Foto van de aangrenzende, heringerichte Molukkenstraat met bomen van tien meter)

Ook zouden bewoners ‘meer licht in hun woning krijgen’ aldus de GroenLinks-lijsttrekker Astrid Kuiper. Vooral de steun van GroenLinks en de zich ook als ‘groene’ partij manifesterende PvdA zijn stuitend. De VVD steunt ook, om economische redenen.

Bestuur Stadsdeelraad Zeeburg, Amsterdam

De partijen willen de Javastraat herinrichten en zeggen dit te doen ‘in overleg met de bewoners’. Dat heeft u zelf ongetwijfeld ook vaker gehoord. Dit betekent vele inspraakavonden waar 95 % van de bezoekers en insprekers het absoluut oneens is met de plannen. Toch presteren bestuurders het dan om te zeggen dat alles ‘overeenstemt met de wensen van de bewoners.’ Nou dat doet het niet! Geen van de bewoners, noch de ondernemers in de Javastraat hebben gevraagd om de prachtige, grote bomen te kappen. Bij de aanstaande herinrichting, waarbij de straat autoluw en fietsvriendelijker moet worden, zouden de bomen juist een hoofdrol kunnen vervullen. Maar nee, ze moeten weg! Boze bewoners spanden een kort geding aan maar verloren dit. De stadsdeelwethouder Dennis Straat, met Groen & Milieu in z’n portefeuille, kan z’n geluk niet op bij de overwinning op de bewoners.

Eindelijk de weg vrij voor economische vooruitgang. Oh ja, er komen bomen terug hoor. Eh, boompjes, bonzai-boompjes om precies te zijn. Niet meer die chaos van grote bomen met wilde takken en een enorme kruin maar een heerlijk rechte lijn van bomen, allemaal hetzelfde ras, dezelfde kleur, dezelfde lengte... Eng!

Maarre, straks wel weer allemaal op GroenLinks, PvdA en de VVD stemmen hoor. Stonden deze partijen vorig jaar nog apetrots samen met koningin Beatrix en andere hoogwaardigheidsbekleders bomen te planten ter ere van 50 jaar Nationale Boomplantdag, nu organiseert dit stadsdeel de Nationale Boomkapweek. Om bomen te kappen die ouder zijn dan de Nationale Boomplantdag zelf, dat is hun enige zonde. Majesteit, ik richt me graag even kort tot U. De bomen zijn bijna op de eerbiedwaardige leeftijd van 70 jaar, net als U, ze zijn kerngezond, net als U en hebben een prachtige kruin, net als U. Kunt U hiervoor misschien een Koninklijk Besluit uit één van Uw prachtige hoeden toveren? Om voor deze keer bomen te redden middels zo’n besluit. Het zou een prachtig geefcadeau zijn voor Uw aanstaande verjaardag, die de bomen als het aan het stadsdeel ligt, niet meer bij zullen wonen, nooit meer! De laatste strohalm is een Hoger Beroep om de bomen te behouden. De rechter zal aanstaande vrijdag 25 januari 2008 uitspraak doen.

Nog even terug naar de lijsttrekker van GroenLinks Zeeburg, Astrid Kuiper. Astrid kwam in 2005 nog landelijk in het nieuws met haar prachtige initiatief Hallo Buuf. Een project om de sociale cohesie in de Indische buurt te versterken. Er werden T-shirts gemaakt met Hallo Buuf erop, heb er ook nog één liggen. Die cohesie is er, TEGEN de bomenkap wel te verstaan. Met ’n dikke zwarte stift bewerk ik nu m’n T-shirt. Voortaan zal er op mijn shirt de volgende tekst prijken:

Hallo Buuf, Daahaaag Bomen!

Met dank aan GroenLinks.

LAATSTE NIEUWS:

Het Hoger Beroep tegen de bomenkap is verloren. De prachtige iepen zullen aanstaande maandag 28 januari 2008 gekapt worden. Hoop dat de Stadsdeelraad blij is met de behaalde overwinning. Nu kunnen de mensen die in Zeeburg gestemd hebben op Groenlinks, PvdA en VVD tot in lengte van dagen 'genieten' van een kale Javastraat. BEDANKT!

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.