Intimidatie, pesterijen, inbraken en andere vormen van criminaliteit: Gouda worstelt met een klein groepje criminele Marokkaanse jongeren - van 12, 13 jaar oud - dat buurten afstruint en veel overlast veroorzaakt. 

In de eerste twee maanden van dit jaar ligt het aantal inbraken liefst 70 procent hoger dan in dezelfde periode in 2012. Volgens politiechef Marle van Tol is die stijging toe te schrijven aan zeer jeugdige, allochtone jongeren. Uit buurtonderzoek van Eenvandaag en Omroep West blijkt dat veel buurtbewoners zich "onbeschermd" en "niet meer veilig" voelen. De politie zou machteloos zijn. 

Politie en lokale bestuurders vinden dat de Marokkaanse gemeenschap in Gouda zich met de zaak moeten bemoeien om de inbraakgolf tegen te gaan. Het gemeentebestuur, de politie en andere instanties weigeren commentaar te geven.

Omroep West meldt op haar website dat de lokale politiek de jongeren die overlast veroorzaken in kaart moeten worden gebracht: 

Marokkaanse jongeren die in Gouda overlast veroorzaken, moeten in kaart worden gebracht door overheidsbestanden te koppelen. Dat zegt het Goudse oud-raadslid Mohammed Mohandis die nu voor de PvdA in de Tweede Kamer zit.

Wat is er aan de hand in Gouda? In EenVandag vanavond de reportage.

Het Marokkanendebat

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.