Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar de oorzaken van het medicijntekort in Nederland. Dat vindt zorgverzekeraar VGZ.

De oproep van de zorgverzekeraar is een reactie op een reconstructie van Trouw vandaag waaruit blijkt dat apothekers in Nederland medicijnen verkopen aan het buitenland, ondanks tekorten in ons land. De krant sprak de afgelopen tijd uitgebreid met apothekers, verzekeraars en groothandelaren. Onduidelijk is op welke schaal medicijnen worden verkocht aan het buitenland en of dit ook daadwerkelijk bijdraagt aan het medicijntekort.

Scherpe prijzen

Volgens gezondheidseconoom Xander Koolman van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft dit alles te maken met de lage prijs van medicijnen in ons land. "De Nederlandse prijzen zijn vrij scherp, behoren zelfs tot de laagste van Europa. Dus dat betekent dat je in het buitenland soms drie tot vier keer zo veel kunt krijgen voor hetzelfde medicijn." Ook hij kent de verhalen over exporterende apothekers. "Het gaat om een kleine groep apothekers. Soms werken meerdere samen om grotere hoeveelheden in te kopen en die niet te leveren aan hun patiënten maar ze juist door te verkopen in het buitenland tegen een hogere prijs."

De Nederlandse prijzen voor medicijnen behoren tot de laagste van Europa, legt gezondheidseconoom Xander Koolman uit.

Medicijntekort neemt toe

Het tekort aan medicijnen is de afgelopen jaren in rap tempo toegenomen. Zo waren er in 2010 nog 174 geneesmiddelen minstens twee weken niet beschikbaar voor patiënten, maar in 2018 liep dit aantal op tot 769 geneesmiddelen die voor langere tijd niet leverbaar waren voor patiënten.

Het bekendste voorbeeld is misschien wel de anticonceptiepil. Voor veel vrouwen was het de afgelopen zomer erg lastig om aan hun vertrouwde anticonceptiepil te komen wegens een ernstig tekort. Volgens Trouw werd de anticonceptiepil werd in oktober nog geëxporteerd naar het buitenland, terwijl er in september al een tekort was. Zo kon het gebeuren dat Nederlandse apothekers vervolgens weer de anticonceptiepil moesten terugkopen uit Duitsland.

Onafhankelijk onderzoek

Verzekeraar VGZ wil nu dus dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de oorzaken van dat medicijntekort in Nederland. "Zolang we niet weten hoeveel voorraden we in Nederland hebben en hoeveel daarvan naar het buitenland verdwijnt, weten we ook niet in hoeverre de export de tekorten veroorzaken. De schimmigheid rond de export kun je alleen doorbreken door opener te zijn. Het wordt kwalijk op het moment dat er een tekort is. Patiënten hebben recht op het geneesmiddel. Dat moet voor de Nederlandse markt beschikbaar zijn", zegt woordvoerder Dennis Verschuren van VGZ.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.