De gemeenteraad van de Belgische stad Gent heeft Nederland gevraagd om de kerncentrale van Borssele preventief stil te leggen en degelijk te controleren.

De gemeenteraad is bezorgd naar aanleiding van haarscheurtjes die eerder zijn geconstateerd in reactorvaten in Belgische kerncentrales die daarom zijn stilgelegd. De centrale in het Zuid-Bevelandse Borssele heeft een rectorvat van dezelfde fabrikant als die de stilgelegde reactorvaten Doel-3 en Tihange-3 aan België leverde.

Het ministerie van Economische Zaken in Den Haag ziet vooralsnog geen reden om in te gaan op het verzoek. Vanavond in EenVandaag een verslag uit Gent: wat zijn hun beweegredenen om het verzoek neer te leggen?

Vorige week maakte EenVandaag onderstaande reportage met de vraag: moet kerncentrale Borssele ook een extra check-up krijgen, nu twee kerncentrales uit dezelfde fabriek gesloten zijn vanwege mankementen?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.