Door de eeuwen heen hebben Egyptische mummies onze nieuwsgierigheid en fantasie geprikkeld. Denk maar aan de vele films die hierover gemaakt zijn. Wat zit er nou eigenlijk in die mummies? Alleen een skelet? Of misschien wel gouden sieraden en amuletten?

Vroeger werden mummies opengesneden om antwoord te geven op deze vragen, wat natuurlijk eeuwig zonde is. In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden besloten ze hun collecties mummies eens grondig onder handen te nemen. Niet met een mes of een schaar, maar met de modernste middelen.

Eeuwenoude geheimen

Al de mummies in het museum werden in het AMC Ziekenhuis in Amsterdam gescand met geavanceerde Computer Tomografiescanners. Zo konden ze gedetailleerd worden onderzocht zonder ze te beschadigenen en gaven ze zo hun eeuwenoude geheimen prijs. Vandaag wordt dit onderzoek gepresenteerd.

Documentaire

Wilt u nog meer weten over mummies? Het spoor van de mummie is een documentaire van AVRO Close Up, die waarschijnlijk in het najaar van 2005 om 18.25 uur op Nederland 1 uitgezonden wordt. In de documentaire wordt het spoor gevolgd van één specifieke mummie die tevens onderzocht is door het AMC, Ankhhor Bes-en-Mut.De documentaire gaat 3000 jaar terug in de tijd om Ankhor te leren kennen; zijn leven, zijn werk, zijn familie en zijn dood. Ankhhor was de Profeet van Montu, heer van Thebe, erfelijke Graaf en Prins. En net als zijn voorvaders, een zeer belangrijke schakel in de relatie met de god Montu.

Geheimen van Egyptische mummies

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.