De slak is het ultieme voorbeeld van sloomheid, maar misschien moeten we ons beeld bijstellen. Henk Krol vertelde in Radio EenVandaag dat het dier het snelste en meest voorplantende dier is. Maar klopt dat wel? Is de slak van de vluggertjes?

Een dier van de vluggertjes is de slak sowieso niet, legt gedragsbioloog Joris Koene uit. Hij is gespecialiseerd in het voortplantingsgedrag van slakken. "Bij de segrijnslak, de slak die het meeste voorkomt in onze achtertuinen, duurt de geslachtsgemeenschap zo'n 4 tot 8 uur."

Liefdespijlen tijdens de paringsdans

Het is een lange paringsdans, waarbij de slakken bovendien ook nog eens 'liefdespijlen' op elkaar afvuren. Die pijlen bevatten een stof die ervoor zorgt dat hun sperma sneller wordt bevrucht in het lichaam van de andere slak.

Het sperma gaat overigens over en weer, want de slak is hermafrodiet (het heeft zowel een mannelijk als vrouwelijk geslachtsorgaan), waardoor het sperma kan overbrengen, maar ook kan bevruchten tot eitjes. Een efficiënte eitjesproducent dus?

Video: De paringsdans van slakken uit Microcosmos

De paringsdans van slakken uit Microcosmos

Niet de snelste

Slakken zijn ieder geval niet zo efficiënt dat ze de snelst en meest voortplantende dieren op aarde zijn. Die suggestie heeft bioloog Koene nog nooit eerder gehoord. Ook Bastiaan Meerburg, directeur van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen, wijst die suggestie resoluut van de hand.

Wie planten zich dan wél het meest en snelst voort? De rat en de fruitvlieg. Een fruitvlieg kan wel 800 nieuwe fruitvliegjes per jaar betekenen, een getal waarbij de slak niet eens in de buurt komt. Ter vergelijking, volgens Joris Koene legt een slak maximaal drie keer per jaar zo'n 50 tot 100 eitjes, waarvan de meerderheid niet de volwassenheid bereikt.

Vliegensvlug terug

Wellicht ontstaat het beeld van de snel voortplantende slakken doordat mensen soms veel last hebben van de beestjes in hun eigen achtertuin, suggereert Koene. Om de beestjes kwijt te raken, is het volgens de bioloog het beste om ze zoveel mogelijk te verzamelen en daarna verder weg in een natuurgebied uit zetten.

"Zet ze niet over de schutting bij je buren", zegt Koens. "Onderzoek toont aan dat de slakken dan heel snel weer terug zijn in je tuin." Een andere bekende, maar minder diervriendelijke tip is een kommetje met bier in de achtertuin plaatsen. De slakken komen 's nachts op het bier af en zullen verdrinken in het vocht. Niet lief, wel effectief.

Welk diersoort plant zich het snelst voort? Beluister hier het fragment terug.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.