Vluchtelingenwerk Nederland roept staatssecretaris Teeven van Justitie op geen asielzoekerscentra te vestigen op de terreinen van voormalige gevangenissen. Omdat de instroom van asielzoekers sterk stijgt, wordt naarstig gezocht naar nieuwe opvanglocaties. Eén van die locaties waar vergevorderde plannen voor zijn is Kamp Zeist, een voormalig detentiecentrum.

Volgens Dorine Manson, directeur van Vluchtelingenwerk Nederland zijn de voormalige detentiecentra ongeschikt: 'Het gaat veel om Syrische mensen, die hebben vaak traumatische ervaringen achter de rug. Voor getraumatiseerde vluchtelingen is het van belang dat ze hier een gevoel van veiligheid kunnen ervaren.'

Manson zegt dat er naast het plan voor Zeist ook nog een voormalige gevangenis in Den Helder is die in aanmerking komt voor de opvang van vluchtelingen. Ze roept staatssecretaris Teeven op naar alternatieven te kijken. Ze ziet liever dat leegstaande scholen en kantoorgebouwen dienst doen als opvanglocatie voor getraumatiseerde mensen uit oorlogsgebieden, ‘alles beter dan oud-gevangenissen’.

Kamervragen

Kamerlid Joël Voordewind van ChristenUnie wil Kamervragen stellen over de opvang van vluchtelingen in Kamp Zeist. Ook Voordewind denkt dat de oud-gevangenissen traumatische ervaringen naar boven brengen. Hij zegt mogelijkheden te zien om vluchtelingen op te vangen in leegstaande kantoren of schoolgebouwen. Voordewind wil van Teeven binnen twee weken antwoord op de vragen.

Het gesprek met Dorine Manson en de reportage van een demonstratie in Zeist, vindt u bovenaan deze pagina. Luister het gesprek met Voordewind hieronder terug. 

Gesprek met Voordewind

 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.