Het is de week van de Gay Pride. Dat merk je duidelijk als je in Amsterdam rondloopt, maar ook online gaat het evenement niet ongemerkt voorbij. Dit zijn de meest opvallende verhalen online en op social media gelinkt aan Pride.

Schoolkrantstukje gaat viral

Een stukje in de schoolkrat door een 11-jarige scholier wordt veel gedeeld op dez week. Zijn moeder, Roxane van Iperen, postte de bijdrage op Twitter en schreef erbij: "Ik wist dat hij zenuwachtig was over iets dat hij van plan was, maar nu ik zijn oproep zo paginagroot zie ben ik flabbergasted."

Volgens de jonge schrijver wordt er continu op zijn school geroepen dat ‘iets gay’ is. "Ik vind het ongelofelijk dom en kwestsend", schrijft hij in de schoolkrant. "Misschien zijn er later wel mensen op onze school die homo zijn en die denken dan dat ze misschien stom of lelijk of gek zijn, omdat ze dat zo vaak op school hebben gehoord. Dus ik vind dat we daar allemaal mee op moeten houden!" Zijn moeder is trots. "Ik ga echt nooit meer zeuren over hagelslag op de eerste boterham. Fuck hagelslag op wat dan ook, als je zoveel innerlijke moed hebt dan hoef ik je niets meer te vertellen."

Duizend mensen gratis getest op HIV met Pride

Op vrijdagavond kunnen mensen zich gratis anoniem laten testen op hiv bij het homomonument in Amsterdam. De AIDS Healthcare Foundation (AHF) staat daar van van 18:00 tot 21:30 uur met het mobiele AHF Checkpoint. Niemand minder dan de allereerste openlijke gay royal, prins Manvendra Singh Gohil (een bekende gast bij Oprah) is speciaal overgevlogen uit India om aandacht te vargen voor het belang van deze testen. 

Drie drag queens van het Amsterdamse collectief The House of Hopelezz, Angelina Loqui, Aryelle Freeman en Sasa Hara, zullen zich live op TV laten testen. 

De AIDS Healthcare Foundation vraagt middels grote billboards deze week aandacht voor het virus. ‘AIDS yearly deaths: 1 million. Amsterdam population: 900.000’, staat er op te lezen. In Nederland leven er ongeveer 19.000 mensen met HIV maar er zijn naar schatting nog eens 2.600 mensen niet op de hoogte van hun HIV-status.

Who you gonna call? Gay Busters!

Er is in de VS veel te doen geweest over een banketbakker die weigerde een bruidstaart te maken voor een homokoppel. Die zaak mondde uiteindelijk uit in een rechtszaak. Naar aanleiding van die discussie heeft de regering Trump nu een organisatie in het leven geroepen die ‘religieuze vrijheid’ moet garanderen. Christelijke ondernemers kunnen deze organisatie, de Religious Liberty Task Force, benaderen als ze een opdracht of klant willen weigeren vanwege hun eigen religieuze standpunt.

Voor talkshowhost Stephen Colbert deze week aanleiding om een promofilmpje te maken voor deze taskforce, in de stijl van de film Ghostbusters.

Vrij veilig: niet met een gewassen condoom

De beste manier om te voorkomen dat je iets oploopt tijdens de seks is natuurlijk door een condoom te gebruiken. Dat weet iedereen. Wat blijkbaar niet iedereen weet, is dat een condoom een eenmalig te gebruiken product is. Die was je dus niet onder de kraan af om hem vervolgens aan de waslijn te laten drogen.

Zijn er mensen die dat doen? Ja, en dat zijn niet eens zuinige Nederlanders, maar onwetende Amerikanen. Het Amerikaanse Centers for Disease Control, het RIVM van de VS, twitterde deze week: "We zeggen dit omdat mensen het doen. Was of herbruik niet je condooms! Gebruik een nieuwe voor elke daad."

Op hun website leggen ze nog uit waarom: een condoom scheurt bijvoorbeeld makkelijker als je hem herbruikt. Dus: recyclen is weliswaar goed voor het milieu en je portemonnee, maar doe het niet als het om condoomgebruik gaat.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.