De spanningen op De Krim lopen verder op: gewapende mannen hebben twee vliegvelden op het Oekraïense schiereiland bezet. De Oekraïense regering beschuldigt Rusland achter de acties te zitten.

Al sinds vannacht patrouilleren gewapende mannen op het vliegveld van Simferopol, de hoofdstad van het schiereiland. Daarnaast zou een militair vliegveld bij Sebastopol bezet zijn door Russische militairen. Eerder deze week liep de spanning op het schiereiland al op: gewapende mannen bezetten toen overheidsgebouwen.

Belangen Rusland

Het is al onrustig op De Krim sinds de Oekraïense president Janoekovitsj werd afgezet. Het is een bijzondere plek binnen Oekraïne: er wonen veel etnische Russen, waarvan velen graag nauwere banden met Rusland willen. Het schiereiland heeft binnen het Oekraïense staatsbestel een autonome status. Rusland heeft ook nog een bijzonder belang: in Sebastopol ligt de Zwarte Zee-vloot van het land.

Wereldtoneel

Ook op wereldtoneel wordt de onrust dan ook op de voet gevolgd. Rusland kondigde al grote legeroefeningen aan. Amerikaanse ministers Hagel en Kerry riepen Rusland zich niet in het conflict te mengen.

Uitzending

Wat is president Poetins agenda voor De Krim? Hoe ver wil hij gaan om Ruslands belangen te beschermen? En hoe wordt er in Rusland gedacht over de situatie? In EenVandaag een gesprek met  generaal-buiten-dienst Frank van Kappen en Ruslanddeskundige Helga Salemon.

Een pro-Russische demonstratie op De Krim. 

Lees ook