Kinderen van IS-strijders zitten in veel gevallen nog vast in Syrië of Irak. Volgens de laatste cijfers gaat het om 145 Nederlandse kinderen, waarvan de helft jonger is dan 4 jaar. Ze zijn meegenomen naar het gebied of daar geboren omdat hun ouders daar strijden voor de Jihad.

Geruime tijd woedt er een discussie rond deze kinderen. Moeten we ze terughalen of juist niet? Zijn ze slachtoffer of moeten we zie zien als gevaar? Zelf kunnen de kinderen en hun ouders er vaak niet weg, omdat ze geen paspoort meer hebben en zich alleen kunnen melden bij een consulaat in buurlanden als Turkije. En die zijn niet veilig te bereiken zonder papieren. Minister Grapperhaus zei dat hij wil onderzoeken of die kinderen teruggehaald kunnen worden naar Nederland.

‘Je moet de kinderen in de gaten houden’

Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen is het met Minister Grapperhaus eens. “Je kunt de kinderen moeilijk de misdaden van hun ouders aanrekenen”, zegt hij. Vaak hebben de kinderen een manier van leven aangeleerd die niet past bij de Nederlandse samenleving. “Je moet die kinderen in de gaten houden, begeleiden en zoveel mogelijk scheiden van de ouders. Je mag hen namelijk wel de misdaden zwaar aanrekenen.” 

Aanslagen Indonesië

Melissen verwijst hierbij naar de aanslagen afgelopen weekend in Indonesië. Daar werden aanslagen gepleegd door complete gezinnen. Waarschijnlijk waren die gezinnen terugkeerders uit Syrië. 

Melissen en minister Grapperhaus zijn niet de enige. Ondanks dat kinderen in het kalifaat soms al vanaf hun negende opgeleid voor de heilige strijd, vinden ook de Kinderombudsvrouw en de Raad voor Kinderbescherming dat de kinderen moeten worden teruggehaald. Zij verwijzen daarbij naar de Nederlandse wet, waarin begin 1900 al is vastgelegd dat kinderen door de overheid beschermd moeten worden.

Onenigheid in Den Haag

Opvallend is dat Minister President Rutte andere geluiden laat horen dan minister Grapperhaus. Rutte zei vorige maand nog dat het te gevaarlijk is om de kinderen daar weg te halen. Reden voor paniek binnen het ministerie. De woordvoerder van de minister zegt nu dat Grapperhaus het allemaal niet zo bedoeld heeft. Onenigheid dus, en voorlopig blijft het onduidelijk hoe dit verder gaat.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.