Wekkers zetten, herinneringen maken en controleren of je moet rennen voor de bus. Je vraagt het letterlijk met je stem aan je telefoon en die geeft een gesproken antwoord terug. Google lanceert vandaag de spraakassistent Google Assistant, waarmee dit allemaal nu ook in het Nederlands kan. Het in 2016 gelanceerde programma was eerder al te gebruiken in het Engels en nog negen andere talen, maar met deze toepassing wordt het programma toegankelijker voor de Nederlandse consumenten én bedrijven.

Veel bedrijven in het land, waaronder supermarkten, electronicawinkels en zelfs vliegtuigmaatschappijen, zijn blij met de komst van deze applicatie. De bedrijven kunnen bereikbaar zijn via de assistent en de consument op deze manier bereiken met nieuwe aanbiedingen en andere informatie. Zo kan je als supermarkt een boodschappendienst aanbieden. Ook is deze assistent inhoudelijk echt afgestemd op Nederland, met kennis over Nederlandstalige muziek en voetbal bijvoorbeeld.


Jacht om data

De assistent werkt dus door spraakopdrachten en kan zorgen voor veel gebruikersgemak. Toch kan het gebruik van deze applicatie gevolgen hebben voor je privacy, want de techniek komt de huiskamers steeds verder in. Volgens tech-redacteur Wouter van Noort gaat het niet zomaar om een leuke nieuwe gadget. “Dit soort gadgets zijn echt wapens in de strijd om het slimme huis. Slimme thermostaten, slimme lampen en slimme deursloten zelfs. Het techbedrijf dat als eerste het allergrootste is daarin, kan enorm veel data verzamelen bij al die mensen thuis.”

Privacy

Volgens Van Noort is het belangrijk  dat de consument zich bewust is van de technische ontwikkelingen en gevolgen daarvan voor de consument zelf.  “We raken eraan gewend: Weer een pakketje sensoren, microfoons tot je huiskamer aan toe en techbedrijven die zomaar meeluisteren. Die bedrijven laten gelukkig best wel wat instellingen aanpassen om je privacy te beschermen, alleen moet je in veel gevallen die instellingen eerst zelf wel even veranderen.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.