De PvdA, de SP en de grootste militaire vakbond AFMP hebben harde kritiek op de rol van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) in de zaak van de dood van sergeant Boy van Geffen.

Zij stellen in EenVandaag dat de Onderzoeksraad forse steken heeft laten vallen door binnen een paar weken na het dodelijke incident van 8 juni 2011, te concluderen dat “geen structurele tekorten naar voren zijn gekomen waarvoor maatregelen getroffen moeten worden of waaruit lering kan worden getrokken.”

De bevindingen van de Onderzoeksraad staan haaks op een vertrouwelijk onderzoeksrapport van Defensie, dat gisteren in Dossier EenVandaag werd onthuld. In dat rapport worden 86 fouten opgesomd door Defensie, fouten die gemaakt zijn tijdens de oefening met dodelijke afloop. AFMP-voorzitter Anne-Marie Snels in EenVandaag: “De OVV heeft dit onderzoek wel heel erg makkelijk afgedaan. Ik vind dat ze hun werk niet goed hebben gedaan.”

Reputatie OVV onder druk

Ook de politiek reageert verontwaardigd op de stelling van de OVV dat er niets mis gegaan zou zijn en dat nergens lering uit getrokken zou kunnen worden. Angelien Eijsink, woordvoerder Defensie van de PvdA: “Ik ken de raad niet als niet zorgvuldig. Het gaat er bij mij niet in dat er volgens de OVV niets aan de hand was.” Defensiewoordvoerder van de SP, Jasper van Dijk, vindt dat de OVV broddelwerk heeft afgeleverd: “De OVV stelt een week na het overlijden van Boy van Geffen dat er niets aan de hand is. Dan komt er een geheim rapport met 86 fouten. Dat kan niet. De OVV heeft in mijn ogen overhaast gehandeld. De reputatie van de OVV staat hierdoor onder druk.”

Rapport openbaar

Zowel PvdA als SP willen van minister Hennis van Defensie opheldering en een reactie op de uitzending van Dossier EenVandaag over de dood van militair Boy van Geffen. Ook willen de partijen dat de minister het tot nu toe nog vertrouwelijke onderzoeksrapport van Defensie naar de dood van sergeant Boy van Geffen, naar de kamer stuurt.

Reactie Onderzoeksraad Voor Veiligheid

De Onderzoeksraad Voor Veiligheid laat in reactie aan EenVandaag weten: "De Onderzoeksraad Voor Veiligheid heeft feitelijke informatie verzameld over het ongeval en heeft  vervolgens een  discussie gevoerd over de vraag of de Onderzoeksraad wel of geen diepgaand onderzoek zou starten.  Besloten is dat niet te doen, in de wetenschap dat Defensie zelf onderzoek zou uitvoeren. Er is dan ook geen sprake van een onderzoek of rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (in tegenstelling tot hetgeen op de website staat)."

Uitzending

In EenVandaag een gesprek Anne-Marie Snels van de AFMP en woordvoerders Defensie Angelien Eijsink (PvdA) en Jasper van Dijk (SP).  

Kijk rechtsboven op deze pagina de uitzending van Dossier EenVandaag terug. 

Dossier EenVandaag: Tientallen fouten Defensie bij dood Boy van Geffen

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.