Het aantal mensensmokkelzaken stijgt dit jaar nog verder, meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam. Dit jaar zijn er bij het OM al ruim veertig mensensmokkelzaken aangebracht, terwijl dit er in heel 2015 twintig waren. 

Het gaat vooral om aanhoudingen van mensensmokkelaars in de haven van Hoek van Holland. Vandaag dienden drie zaken voor de rechter.

Medeplichtig aan poging mensensmokkel

Een voormalig medeweker van ferrydienst Stena Line stond voor de rechter, omdat hij zijn werkjas en zijn pasje van het bedrijf voor 500 euro verkocht zou hebben aan twee Albanese neven die graag naar Engeland wilden. De man en de Albanezen zouden elkaar toevallig ontmoet hebben in café Het Hoekje in Hoek van Holland. Nog dezelfde avond werden de migranten afgezet bij de veerboot. De Albanezen kwamen niet ver en verklaarden tegenover de marechaussee dat de Stena Line-medewerker had gezegd dit wel vaker te doen. Dat is echter niet bewezen.

De man, afkomstig uit Hoek van Holland, hoorde vandaag al zijn straf: hij is veroordeeld voor het medeplegen van een poging tot mensensmokkel. Hij krijgt vier maanden voorwaardelijke celstraf, 114 euro werkstraf en het verdiende geld moet als boete worden betaald aan de Nederlandse staat.

Blauwe lippen

Een andere zaak draaide om een Poolse vrachtwagenchauffeur. In april werden in zijn koelwagen zes Vietnamezen aangetroffen. Één van hen had ademhalingsmoeilijkheden, een ander blauwe lippen. Dit terwijl uit hun verklaringen was op te maken dat ze nog maar ongeveer een uur in de koelwagen hadden gezeten, tot ze ontdekt werden door speciale migratiehonden in de haven van Hoek van Holland. De vrachtwagenchauffeur zegt de illegalen ook zelf pas ontdekt te hebben toen de hond in de haven aansloeg. Toch waren er enkele verdachte omstandigheden: normaal gesproken gaan er 26 palets in de koelwagen, dit keer zaten er maar 23 in. En het plastic zegel dat in het magazijn op de wagen wordt aangebracht leek verbroken en weer vast gesmolten.

Het Openbaar Ministerie liet de omstandigheden waaronder de migranten werden aangetroffen zwaar meewegen en heeft 3 jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist. De rechter doet over twee weken uitspraak in deze zaak.

Stijging door Calais

Volgens het Openbaar Ministerie worden gesmokkelden vooral gevonden in vrachtwagens, soms in verborgen ruimtes. In 2013 en 2014 samen werden er slechts 23 mensensmokkelzaken aangebracht in Rotterdam. De afgelopen jaren is het aantal dus sterk gestegen. Als oorzaak hiervoor wijst een woordvoerder van het Openbaar Ministerie naar de toenemende maatregelen die in de Franse havenstad Calais genomen zijn om daar te voorkomen dat migranten in een vrachtwagen klimmen om naar Engeland te gaan.

Kijk eerdere reportages terug over mensensmokkel in Hoek van Holland:

Meer aanhoudingen migranten in Hoek van Holland

Zorgen over toenemende mensensmokkel Hoek van Holland

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.