VVD-Tweede Kamerlid Foort van Oosten trekt aan de bel: Hij ontdekte namelijk dat het afdoen van een enkelband helemaal niet strafbaar is! 'Enkelband knippen niet eens strafbaar', kopte de Telegraaf daarom vanochtend. Kom de dragers daar inderdaad letterlijk én juridisch mee weg?

Wel volgens Foort van Oosten. Hij wil snel een nieuwe strafbepaling voor wie zich aan dat toezicht 'onttrekt'. Vanmiddag dient hij daarvoor ook een motie in. Toch is het doorknippen wel strafbaar, maar alleen voor vernieling.

Van Oosten erkent dat, maar vindt dat totaal niet toereikend: 'Dit gaat erover dat de staat toezicht wil houden op mensen die veroordeeld zijn of kunnen worden voor hele ernstige delicten en dat kun je niet afdoen met een delict als vernieling'.

Niet strafbaar, dus geen straf?

Strafbaar is ontsnappen aan dat toezicht dus niet, maar straf krijg je wel degelijk. Enkelbanden draag je namelijk onder voorwaarden. Je kan er zelfs (weer) de cel voor in, vertelt emeritus hoogleraar detentierecht Gerard de Jonge van de Universiteit Maastricht. 

Allereerst als je er een draagt in afwachting van een proces. Je kunt dan alsnog in voorlopige hechtenis worden genomen. Ten Tweede kan het OM eisen dat je bij een voorwaardelijke straf de cel in gaat en tot slot kun je de rest van je straf uit zitten als je na twee derde van je celstraf voorwaardelijk was vrij gekomen. 

Feit of fictie?

Foort van Oosten heeft gelijk: het onttrekken aan het staatstoezicht met een enkelband is niet strafbaar. Máár het doorknippen van de band wel en de kans is groot dat je de bak in gaat.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.