Het kerstdiner kan in veel families voor stressvolle momenten zorgen. Want wat als je aan tafel zit met die ene tante die je niet kan uitstaan, of je je zus weer onder ogen moet komen, terwijl je eigenlijk ruzie had?

Elk jaar weer met kerst 'gezellig' samen aan tafel: hoe pak je dat aan? Familiepsycholoog Dave Niks helpt allerlei families met hun onderlinge conflicten en geeft advies voor de feestdagen. "Je moet in ieder geval geen toneelstuk gaan opvoeren."

Familieruzies

Veruit de meeste grote familieruzies hebben te maken met geld, vertelt de psycholoog. "Toch is er vaak wel een onderliggend probleem." Daarbij komt Niks om de hoek kijken: bij het bespreekbaar maken van die onderliggende familieproblemen.

De oorzaak van ruzies ligt namelijk vaak in het onvermogen van familieleden om zich in elkaar te verplaatsen. "Veel mensen kunnen dat niet en daardoor ontstaat er onbegrip. Dat zie ik veel in de oudere generaties. Die zijn vaak niet geoefend in het omgaan met emoties en stoppen hun gevoelens weg."

De situatie van de familie in onderstaande video zullen de meeste mensen willen voorkomen:

Overslaan of overheen zetten?

Rondom het kerstdiner hoeven niet altijd grote ruzies te spelen, maar kleine irritaties komen wel vaak voor. Een goede reden om een jaartje over te slaan? "Misschien kan je je er maar beter overheen zetten", zegt Niks. "Maar ga geen toneelstuk opvoeren. Richt je op de dingen die wel goed gaan. Je bent misschien drie of vier uur bij het diner aanwezig en dan ga je weer. Je maakt soms meer kapot door niet te gaan."

Toch kan je er zelf voor zorgen dat je wél een leuke avond hebt. "Bedenk: waarom irriteer je je aan bepaalde dingen? Waar gaat het in de kern over?" Volgens Niks ligt de oplossing altijd in jezelf. "Je kan een ander niet veranderen, maar je kan wel besluiten dingen zelf anders te doen. Jij hebt de invloed op je eigen gedrag."

Foute grappen

Pas dus vooral aan wat je zelf doet, want op de foute grappen van je oom heb je geen invloed. "Ik blijf mij verbazen", zegt Niks. "Je kunt van tevoren precies uittekenen wat er gaat gebeuren bij zo'n kerstdiner."

Dezelfde patronen in een familie komen elk jaar weer terug, aldus de psycholoog. "Dus doe wat met die voorspelbaarheid. Je weet op welke punten je geïrriteerd raakt en je kan daar van tevoren al afspraken over maken. Ga bijvoorbeeld je moeder helpen in de keuken, in plaats van naast degene te zitten die irritatie bij je opwekt."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.