Terwijl de Europese Unie veel plastic producten wil verbieden, zoals rietjes en drinkbekers, nemen producenten van plastic het juist op voor kunststof. Wouter van den Berg, directeur van het bedrijf Yparex dat plastic verpakkingen produceert, schrijft in de Volkskrant dat: "Uit alle onderzoeken blijkt dat plastic met afstand de meest milieuvriendelijke verpakking is." Maar klopt dat wel?

"Ik snap wel waar die stelling vandaan komt," vertelt milieuwetenschapper Heather Leslie van de Vrije Universiteit: "Doordat plastic heel licht is kost het weinig koolstofdioxide om te vervoeren, veel minder dan bijvoorbeeld glas of andere metalen."  Leslie plaats echter ook de nodige kanttekeningen: "In tegenstelling tot glas en aluminium is plastic niet eeuwig te recyclen. Na ongeveer zes keer is het niet meer te gebruiken. Dat is vervelend, want plastic gaat minstens vijfendertig generaties mee, omdat het niet afbreekt."

Plastic in ons lichaam

Daarnaast kan plastic ook schadelijk zijn voor de gezondheid, volgens Leslie: "Plastic is overal om ons heen. Je draagt het, je loopt erop, je zit erop... Maar plastic loogt uit waardoor giftige stoffen in de lucht en in ons drinkwater komen. Vervolgens belanden ze in de natuur en in ons lichaam, terwijl ze de hormoonhuishouding kunnen verstoren."

De conclusie dat plastic de meest milieuvriendelijke verpakkingsvorm is, is daarom te kort door de bocht. Dat vindt ook Marc Reijnders van het Kennisinstituut Duurzame Verpakkingen: "Het is complexe materie en er zijn geen onderzoeken bekend waarin verschillende verpakkingen op dit terrein vergeleken worden."

Zetmeel

Wel is er hoop, want volgens Reijnders zijn wetenschappers bezig met milieuvriendelijkere vormen van plastic: "Ze proberen plastic onder meer beter recyclebaar te maken, maar ze zijn ook bezig met bioplastics. Dit is plastic dat niet gemaakt is van fossiele brandstoffen als aardolie, maar uit natuurlijke producten zoals zetmeel."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.