Het dodental door de grote natuurbranden die aan weerszijden van de Griekse hoofdstad Athene woeden, loopt snel op. Het Rode Kruis meldt dat nog eens 26 lichamen zijn gevonden. Daarmee komt het aantal doden tot boven de zestig. Meer dan 150 mensen raakten gewond.

Natuurbranden zijn in Griekenland niet uitzonderlijk, maar een relatief droge winter heeft voor extra brandgevaar gezorgd. “Het gevaar voor bos- en heidebranden hangt sterk samen met het weer”, aldus het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). “Als er lange tijd weinig of geen regen valt en het een aantal dagen warm is, droogt de natuur uit en kan gemakkelijk brand ontstaan.”

Nederlandse slachtoffers

De kust ten oosten en westen van Athene is een populair vakantiegebied. Vooral die regio lijkt het hardst getroffen. Volgens de Nederlandse ambassade in Griekenland zijn er geen aanwijzingen van Nederlandse slachtoffers.

Levensgevaar

De meest recente slachtoffers werden door hulpverleners gevonden in de buurt van de havenplaats Rafina, ten oosten van Athene. De locoburgemeester van de regio heeft het dodental bevestigd aan televisiezender Skai. Het aantal slachtoffers loopt waarschijnlijk nog verder op: veel gewonden verkeren in levensgevaar.

Ooggetuigen vertelden aan persbureau Reuters dat zij in het nabijgelegen Mati, ten noordoosten van Athene, de verkoolde lichamen hadden gevonden van mensen die tevergeefs hadden geprobeerd voor het vuur te vluchten. Het populaire toeristenplaatsje is grotendeels verwoest.

Hulp vanuit de EU

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft wegens de branden zijn bezoek aan Bosnië afgebroken. In de provincie Attica is de noodtoestand uitgeroepen en Griekenland heeft hulp gevraagd aan de Europese Unie. “We hebben te maken met iets compleet asymmetrisch", zei Tsipras. 

Onder meer Spanje en Cyprus schieten Griekenland te hulp om de bos- en natuurbranden onder controle te krijgen. Ook landen van buiten de EU hebben de Grieken hulp aangeboden. Het Israëlisch ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Athene laten weten dat teams van de rampenbestrijdingsdienst klaar staan die onmiddellijk kunnen uitrukken als dat nodig is. Buurland Turkije heeft eveneens bereidheid getoond mensen en materiaal te sturen om te helpen bij het blus- en reddingswerk.

EU-president Donald Tusk twitterde diep bedroefd te zijn. “Europa zal naast onze Griekse vrienden staan in deze moeilijke tijden. Help is onderweg uit verschillende EU-landen.”