Alles goed? Het is een vraag die we elke dag gesteld krijgen en die we bijna nooit negatief beantwoorden. Zelfs niet in het diepste dal van een depressie. Waarom eigenlijk? Want als je een gebroken been hebt, kun je dat wél vertellen. En dan krijg je misschien wel een beetje troost of begrip. Hoog tijd om je masker af te zetten en om eerlijk te vertellen hoe het met je gaat! Dat vindt onze Optimist vandaag: journalist Eleanor Crick.

Voor Crick is het inmiddels vanzelfsprekend om openhartig te praten over haar ervaring met depressie. Ze heeft er zelfs een beetje haar werk van gemaakt. Op haar blog schrijft ze over haar herstel en over hoe hardlopen haar heeft geholpen. Ook zet ze zich in voor Alles Goed, een platform waar mensen openhartig vertellen over hun depressie en wat ze helpt.

Maar het is voor Crick niet altijd vanzelfsprekend geweest. Lange tijd hield ze haar duistere gedachten en haar worsteling met depressie voor zich. Ze zette een masker op. Uit schaamte. En uit angst om niet begrepen te worden. Daarin is Crick niet de enige. Dat is ook de reden dat de overheid deze week de campagne ‘Hey! Het is oké’ heeft gelanceerd. De campagne is in het leven geroepen om depressie bespreekbaar te maken. Dat is hard nodig, volgens Crick: "Er rust nog steeds een taboe op. Depressie wordt vaak niet als ziekte gezien maar als aanstellerij."

Voor Crick leverde haar openheid veel op. "Het lucht enorm op om geen masker meer te dragen. Ik voel me nu geaccepteerd en geliefd om wie ik echt ben.’ Het gaat goed met haar. ‘Hardlopen heeft me enorm geholpen bij mijn herstel. Maar mijn openheid ook. Het is bevrijdend om zonder schaamte door het leven te gaan."