De Vinkeveense Plassen, tussen Amsterdam en Utrecht, liggen vol met kleine eilandjes. Vroeger werden die gebruikt door turfstokers, maar tegenwoordig is een groot deel in particuliere handen. Er zijn nog 44 eilandjes in het bezit van de gemeente als natuurgebied, maar ook die laatste stukjes worden nu verkocht, op een veiling.

Iedereen die altijd al eigenaar wilde zijn van een eigen eiland, kan een bod uitbrengen op één van de 44 voormalige legakkers. Leuk nieuws voor bijvoorbeeld booteigenaren en rustzoekers, maar niet iedereen is blij met de verkoop. Jaap Dirkmaat, directeur van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, ziet de veiling als verkwanseling van het natuurgebied: "Als je echt goede bedoelingen hebt, geef je het toch aan een club die het wil behouden?"

De vrees bij tegenstanders van de veiling is dat de nieuwe eigenaren hun eiland gebruiken voor recreatie, bijvoorbeeld door er een huisje op te bouwen, te barbecuen en muziek te luisteren. Maar, zo zegt wethouder van de gemeente De Ronde Venen Anco Goldhoorn, de eilandjes waren te duur om te onderhouden. Ze moesten wel verkocht worden, om te voorkomen dat ze langzaam afbrokkelen. 

Het is niet voor het eerst dat natuurgebieden worden verkocht vanwege geldgebrek bij de onderhouders. Eerder was er al het plan om in de Oostvaardersplassen hotels te bouwen en Natuurmonumenten verkoopt natuurgraven om extra geld te verdienen. Van beide voorbeelden maakte EenVandaag onderstaande reportages.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.