-War Horse; de ultieme vorm van poppenspel. De internationale succesproductie staat vanaf dit weekend in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. -Poeptransplantatie leidt tot baanbrekende doorbraken.

-War Horse; de ultieme vorm van poppenspel. De internationale succesproductie War Horse staat vanaf dit weekend in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Vele poppenspelers geven gestalte aan de paarden in het muziektheaterstuk. Deze acteurs studeerden maanden op de motoriek en geluiden van paarden en liepen 'stage' bij de bereden politie om de illusie van echte paarden op te wekken. Nederland kent een rijke poppentheatercultuur, met verschillende toonaangevende poppenspelers die internationaal flink aan de weg timmeren. Wat is het geheim van hun meesterschap om poppen leven in te blazen, ook al bestaan die soms uit niet meer dan een paar lapjes en wat rubber? Een kijkje achter de schermen bij de repetities van War Horse. Ook spreken we met poppenspeler Mark Haayema en theaterrecensente en kenner van poppentheater, Hanny Alkema. -Poeptransplantatie leidt tot baanbrekende doorbraken. Nieuwe inzichten en doorbraken in de medische wetenschap kunnen weleens uit een heel onverwachte bron komen: onze poep. In het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam worden al zogenaamde poeptransplantaties gedaan. Gezonde poep inbrengen lijkt heel heilzaam voor mensen met chronische diarree en chronische dikke darmontsteking. Onderzoek naar deze behandelmethode levert bovendien inzichten voor het begrijpen en behandelen van aandoeningen als diabetes en leververvetting. Een gesprek met internist Max Nieuwdorp en maag-, darm- en leverarts Cyriel Ponsioen van het AMC over de huidige stand van zaken rondom poeptransplantaties. Verder brengt verslaggever Bart Hettema een bezoek aan de Taymount Clinic in het Britse stadje Hitchin. Daar behandelen Glenn Taylor en zijn vrouw Enid al een paar jaar honderden darmpatiënten uit de hele wereld; vaak mensen die ten einde raad zijn, omdat ze in de reguliere geneeskunde geen oplossing voor hun klachten vinden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.